Ondernemen in crisistijd: omdenken en omschakelen leidt tot omzet

02-07-2020
Leestijd: 3 min

Ondernemers zitten niet snel bij de pakken neer. Ze gaan door waar anderen stoppen. Ook bij tegenslagen. En in deze tijden kan het behoorlijk tegenzitten. Bijvoorbeeld doordat de vraag wegvalt, de uitzichten onzeker zijn, de activiteiten op slot zitten of die 1,5 meter praktisch niet mogelijk of onrendabel is. Maar ondernemers kenmerken zich door doorzettingsvermogen, creativiteit en oplossingsgerichtheid. Zij kunnen als geen ander omdenken en omschakelen. Je ziet dan ook veel ondernemers die juist nu proberen een andere weg te vinden.

Als je merkt dat je omzet grotendeels wegvalt, kan het slim zijn om anders naar je diensten te kijken. Probeer om te denken en bedenk welke mogelijkheden er nog wél voor je zijn! Zijn er bijvoorbeeld activiteiten die je nu online kunt aanbieden? Kun je je bedrijfsmiddelen anders inzetten? Je afzetmarkt of doelgroep veranderen? Je specialisatie iets kantelen? Ga op zoek naar perspectieven en bedenk wat je met je bedrijf nog wél kunt en wilt.

Bekend is de omslag die makelaars hebben gemaakt. Toen zij merkten dat mensen aarzelden om een afspraak te maken voor een bezichtiging, zijn ze overgestapt op virtuele rondleidingen via een live 1-op-1 videoverbinding. En met succes. Ook zijn er voorbeelden van docenten die hun trainingen, muziekles of bijles nu online verzorgen. Of trouwfotografen die zich nu aanbieden als uitvaartfotograaf. Crisis maakt creatief.

Ook onder middenstanders zien we veel nieuwe initiatieven. Zo zijn er winkeliers die bij de aanschaf van een product een tegoedbon geven voor de horecazaken verderop in de winkelstraat of het winkelcentrum. Ook kun je als winkelier of horecazaak je producten gaan bezorgen. Of mensen de mogelijkheid geven om privé te komen shoppen.

Veel ondernemers hebben zich aangepast of een omslag kunnen maken. Tijdelijk of permanent. Maar het lukt niet altijd om het roer om te gooien. In sommige branches, zoals evenementen, contactberoepen, transport, horeca, industrie en reiswereld, is het niet zo gemakkelijk om te schakelen. Belangrijk is dan om je af te vragen waar je klant of de markt behoefte aan heeft. En vanaf wanneer je daarop kunt inspelen. Maak daarom scenario’s hoe je in welke situatie kunt handelen. En onderhoud intussen het contact (op afstand) met je zakenrelaties. 
Vind je het moeilijk om je diensten aan te passen? Kom je er zelf niet uit? Vraag dan eens een collega ondernemer, een mentor of iemand uit je omgeving om mee te denken. Samen met zo’n klankbord kom je wellicht tot verrassende ideeën. Bekijk voor inspiratie ook zeker dit prachtige voorbeeld van twee ondernemers, die het roer volledig hebben omgegooid.
Als je je bedrijfsactiviteiten tijdelijk stillegt of als je iets verandert in je dienstverlening of productenaanbod, kan dat gevolgen hebben voor je bedrijfsverzekeringen. Overleg daarom altijd met je verzekeringsadviseur of een verandering ook gevolgen heeft voor je verzekeringen.