Met een gezonde geest blijft je bedrijf ook gezond

Als ondernemer of zzp’er houd je vele ballen in de lucht. En je bent altijd druk. Niet zelden gaat je werk ook privé door. Hoe zorg je dat je gezond blijft en met plezier kunt blijven ondernemen?
Mens sana in corpore sano - een gezonde geest in een gezond lichaam. Dit 2000 jaar oude citaat is nog steeds actueel. Toch lijkt het er soms op dat wij vergeten zijn hoe belangrijk een goede balans is, hoe belangrijk mentale gezondheid is. Dat blijkt alleen al uit de vele stress- en burn-outklachten. Met ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid als gevolg. En helaas… ook steeds meer ondernemers hebben last van psychische klachten.
Het is bekend dat zzp’ers en ondernemers minder vaak ziek zijn dan werknemers. En uit onderzoek blijkt ook dat ondernemers minder vaak burn-outklachten hebben dan mensen in loondienst. Toch heeft 7% van alle zelfstandig ondernemers burn-outklachten, zo rapporteerde TNO in 2016. En 2 jaar later is dat percentage gestegen tot 8%, zo blijkt uit de Arbobalans 2018. Van de ruim 1 miljoen zzp’ers en ondernemers hebben er dus zo’n 80.000 psychische problemen: ze ervaren stress, slapen slecht, zijn prikkelbaar en gespannen of hebben het gevoel nooit klaar te zijn of niet te voldoen. Met het risico op te branden. Dat risico wil jij niet lopen. En je kunt ook veel doen om dat risico te verkleinen (lees hier hoe je een burn-out kunt voorkomen). Je verkleint de kans op werkstress en een burn-out bijvoorbeeld door te werken aan je duurzame inzetbaarheid.
Duurzame inzetbaarheid is eigenlijk niets anders dan zo lang mogelijk gezond blijven doorwerken. En dat betekent dat je fysiek én mentaal fit bent. En dat je ook plezier in je werk hebt. Het is daarbij van belang dat je niet altijd ‘aan’ staat. Dat je niet te veel piekert over je werk of over deadlines en targets. Lukt dat niet? Dan kan het verstandig zijn hulp in te schakelen.

Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) van Allianz kun je ondersteuning krijgen bij duurzame inzetbaarheid. Want als ondernemer wil je fit en vitaal blijven. In samenwerking met counselors, coaches en psychologen van MentaVitalis helpt Allianz ondernemers gezond te blijven en gezond te werken. Oók mentaal. De focus ligt daarbij op het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Met een AOV van Allianz kun je gratis gebruikmaken van hun diensten. 

Nog geen AOV? Bereken hier jouw premie.

De ondersteuning door MentaVitalis betekent concreet dat je altijd toegang hebt tot een coach, telefonisch en online. Of face-to-face als het wenselijk is. Met de 24-uurs service kun je dus altijd bij een specialist terecht met psychosociale vragen en problemen. Dat geldt voor jou als ondernemer, maar ook voor je partner en andere gezinsleden. We bieden hiermee een extra instrument voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Zodat jij als ondernemer duurzaam inzetbaar bent.

1. Sport regelmatig

Door te sporten daalt het stressniveau in je lichaam. Bovendien geef je je hersenen de broodnodige rust na een dag vol denkwerk, afspraken of deadlines.

2. Stel doelen

Stel jezelf doelen. Dat schept orde in de chaos van alledag en zorgt voor overzicht, focus en motivatie.

3. Doe het nu!

Stel je werk en taken niet uit. Ook niet als je geen zin of creativiteit hebt. Ga aan de slag. En begin met de klussen waar je tegenop ziet.

4. Zorg voor ontspanning

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé. Na (in)spanning heb je ontspanning nodig.

5. Werk met plezier

Staat het werk je steeds vaker tegen? Haal je er geen voldoening meer uit? Kijk dan of je je werkzaamheden kunt aanpassen. Of misschien is het tijd voor een radicale verandering.

6. Zoek hulp

Merk je dat je het werk niet meer aankunt? Of dat je extreem moe bent? Blijf er niet (te lang) mee rondlopen en zoek hulp. Anderen kunnen je helpen en kunnen meedenken over hoe jij jezelf meer rust kunt geven. En als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Allianz hebt, kun je 24/7 aankloppen bij een counselor, coach of psycholoog van MentaVitalis. Dat kan telefonisch en online. Of face-to-face als het wenselijk is.