Malware besmet vooral MKB-bedrijven. Wat kun je ertegen doen?

Malware is een verzamelnaam voor alle digitale instrumenten die cybercriminelen kunnen inzetten om je computers of netwerken te beschadigen of om je bedrijf te gijzelen. Het kan gaan om ransomware, DdoS-aanvallen, trojan horses of phising. Malware is een plaag voor ondernemers en kan zelfs hun bedrijf platleggen. Wat kun je doen om je bedrijf te beveiligen tegen deze vorm van cybercrime? 

Malware staat voor ‘malicious’ of kwaadaardige software. Het is een vorm van cybercrime om jouw bedrijf schade te berokkenen. Met malware kunnen cybercriminelen data verwijderen, je netwerken verstoren, je website blokkeren, (gevoelige) informatie stelen of binnendringen in netwerken of afgeschermde omgevingen. Maar met malware kunnen ze ook je computersystemen gebruiken om bijvoorbeeld cryptocoins te minen waardoor je systemen aan kracht verliezen en trager worden.

Hoe komt die malware in jouw computersystemen? Het plaatsen van malware is gemakkelijker dan je zou denken. Hackers hebben de tools en de kennis en kunde om jouw computersystemen in een oogwenk te besmetten. Zeker als je software verouderd of niet up-to-date is, staan de poorten wagenwijd open voor de cybercriminelen.

Vaak gebruiken hackers een mix van malware om hun doel te bereiken.

  • Met ransomware blokkeren ze je computer om je te chanteren.
  • Met scareware waarschuwen ze dat ze je je computers kunnen gijzelen.
  • Met adware installeren ze reclame op je site of in je systemen.
  • Met een backdoor krijgen ze toegang tot je systemen om verdere schade te veroorzaken.
  • Met spyware verzamelen ze waardevolle gegevens die ze doorsturen aan een derde.
  • Met virussen en wormen infecteren ze bestanden waardoor de software onbruikbaar wordt.
  • Met een Trojan horse of Trojaans paard verleiden ze je om malware te installeren.

Malware is een plaag. En je ontdekt de malware pas na enkele maanden. Als het te laat is. Met alle gevolgen van dien. Het is dus zaak om malware zoveel mogelijk te voorkomen.

Infecties door malware kun je nooit voor 100% voorkomen. Wel kun je veel doen om het risico op besmetting te verkleinen. Maar net als een griepprik alleen beschermt tegen bekende virussen, beschermen virusscanners, firewalls en beveiligingssoftware alleen tegen bekende malware. Het is daarom van essentieel belang dat je je programma’s up-to-date houdt en dat je medewerkers met gezond verstand internet gebruiken. 
Hackers en cybercriminelen zoeken hun buit steeds vaker bij bedrijven. Wees je dus bewust van de cyberrisico’s van jouw bedrijf. Geen idee welke dat zijn? Doe dan de Cyber Risicoscan om te ontdekken wat je zwakke punten zijn. Je weet dan meteen waaraan je moet werken om cyber secure te ondernemen. Ten slotte kun je je verzekeren tegen de financiële gevolgen van cybercrime, bijvoorbeeld met de Allianz Cyberverzekering. Informeer eens bij je verzekeringsadviseur.