Maak het cybercriminelen niet te makkelijk!

Maak het inbrekers niet te makkelijk! Onder die slogan organiseren overheid, beveiligingsinstanties en verzekeraars elk jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken om inbraakpreventie onder de aandacht te brengen. De campagne richt zich op de beveiliging van woningen en gebouwen. Maar even zo goed geldt dat voor digitale inbraken in computers en netwerken. Maak het hackers en cybercriminelen niet te makkelijk!
Cybercrime is een toenemend probleem voor bedrijven in Nederland. Uit de Cybersecuritymonitor 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 50% van de MKB-ondernemers al eens slachtoffer was van cybercriminelen. En elke dag maken cyberaanvallen nieuwe slachtoffers. Vaak leidt dit tot veel schade en hoge kosten. Soms zelfs tot het einde van de onderneming. Wat kun je ertegen doen? Is er zoets als digitale inbraakpreventie? We geven je hier enkele tips om je te wapenen tegen cybercriminelen.

Het CBS omschrijft cybercrime als: ‘alle delicten die gepleegd worden met behulp van ICT’. Het gaat dus om strafbare feiten, om digitale inbraken en zelfs chantage:

  • je computers of netwerken zijn gehackt of besmet (malware)
  • je moet ‘losgeld’ betalen om de blokkade van je bedrijfsactiviteiten op te heffen (ransomware)
  • je wordt naar een valse website gelokt en daarbij opgelicht (phising)
  • je computernetwerk of server ligt plat door een massale cyberaanval (Ddos)

Cybercrime kent vele gedaanten en vormen. En cybercrime wordt steeds professioneler en geraffineerder. Met grote gevolgen voor bedrijven: imago- en reputatieschade, financiële verliezen en operationele problemen. Het is dan ook lastig je daar als ondernemer of bedrijf tegen te beschermen. Want welke preventieve maatregelen wapenen je tegen deze cybercriminelen?

Zoals je je bedrijfspand beveiligt tegen inbrekers, zo kun je ook je bedrijf beschermen tegen cybercriminelen. Met deze tips verhoog je je digitale veiligheid.

  • Kies sterke wachtwoorden: langere wachtwoorden bestaande uit een mix van cijfers, letters en andere tekens. En ververs ze regelmatig.
  • Gebruik een firewall en antivirussoftware.
  • Maak back-ups en bewaar die veilig buiten je bedrijfspand of in de cloud.
  • Maak je medewerkers cyberbewust: zorg dat ze alert zijn op digitale risico’s. Kijk voor meer informatie op de website van het Digital Trust Center.
  • Wees voorzichtig met het delen van je gegevens en met online betalingen.
  • Beveilig je laptops en zorg ervoor dat een dief niet bij je gegevens kan.
  • Laat je bedrijf doorlichten door een beveiligingsbedrijf.
Met deze tips leg je zelf al de eerste basis voor cyberveiligheid voor je bedrijf. Wil je meer weten hoe je cybersecure kunt werken? Doe dan eens de gratis Allianz Cyber RisicoscanHiermee kun je eenvoudig je cyberrisico vaststellen en ontvang je gratis tips voor specifieke aandachtsgebieden binnen je bedrijf. Binnen tien minuten weet je of je veilig zit of dat er toch nog iets meer werk aan de winkel is. Wil je meer weten hoe je jouw bedrijf kunt beschermen? Lees dan meer over onze Cyberverzekering. Of neem contact op met je verzekeringsadviseur.