Jonge ondernemers onbekend met aftrek AOV-premie

08-12-2020
Leestijd: 2:30 min

Als zzp’er of ondernemer kun je niet zonder arbeidsongeschiktheids­verzekering of AOV. Maar je hikt aan tegen de prijs. Toch is de premie vaak goedkoper dan je zou verwachten. En helemaal als je kijkt wat je in-the-end betaalt. Want de fiscus betaalt mee.

De meeste jongere ondernemers weten niet dat ze de premie voor een AOV kunnen aftrekken. En een derde van de zelfstandigen tussen 35 en 50 jaar kent dit fiscale voordeel niet. Dat blijkt uit onze Ondernemersbarometer, een onderzoek naar wat zzp’ers en mkb’ers drijft. Het onderzoek toont ook aan dat nog veel ondernemers een AOV moeten sluiten.
Hoewel de meeste ondernemers van 35 jaar en ouder weten dat de AOV-premie aftrekbaar is, hebben slechts 2 op de 10 van hen een AOV. Het zijn vooral ondernemers van grote bedrijven die hun inkomen veilig stellen. Ruim 60% van de ondernemers in het groot mkb is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid tegen slechts 37% van de klein mkb’ers en 17% van de zzp’ers. Misschien overtuigt een simpel rekensommetje andere ondernemers en zelfstandigen toch een AOV te sluiten.
Je weet wat het voordeel is van een AOV. Je weet dat je er een moet hebben. Maar je weet ook dat het je nu geld kost voor iets waarvan je misschien – en hopelijk – nooit gebruik zult maken. Die prijs ligt een stuk lager doordat de fiscus flink meebetaalt. Dat scheelt je honderden euro’s per jaar. Laten we het eens voorrekenen.
Wat levert de fiscale aftrek van je AOV-premie op? Stel je premie is € 200,- per maand en je verdient in dat jaar € 40.000,-. Je betaalt dan 45% belasting. Dankzij het fiscale voordeel levert dit je dus € 90,- voordeel op en is het feitelijke bedrag slechts € 110,-. Dat lijkt een redelijke prijs voor financiële zekerheid. Vinden wij. Maar uit de Ondernemersbarometer blijkt dat veel zelfstandigen niet meer dan € 25,- per maand over hebben voor een AOV. Tja…, het is de vraag of dat realistisch is.

De fiscus geeft niet alleen maar, maar neemt ook. De fiscus betaalt mee zolang je kunt werken, maar laat jou betalen zodra je een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt. De uitkering is namelijk belast. De verzekeraar houdt deze belasting in op de uitkering en betaalt deze aan de Belastingdienst. Die ingehouden belasting kun je in de aangifte verrekenen als voorheffing.

Vanwege de ingehouden belasting krijg je dus een lagere uitkering dan het verzekerde bedrag. Hou hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wilt verzekeren.