17-03-2020
Leestijd: 2:16 min
Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Tenzij het paard uit Troje komt. Dan is het uitkijken geblazen. Trojan horses zijn bedrieglijke ‘cadeautjes’ die je maar beter niet kunt binnenhalen en uitpakken. Want de mythe over de list van Odysseus om z’n troepen in de beveiligde stad Troje te krijgen, gebeurt in het echt door hackers die hun malware in jouw afgeschermde netwerken proberen te krijgen. Bijvoorbeeld met berichten over Corona of COVID-19.
Een Trojan horse of Trojaans paard infecteert zelf niet, maar bezorgt malware zoals virussen of wormen. Afhankelijk van wat de hacker wil, kan een Trojan horse van alles doen, maar het is altijd een middel voor het afleveren van malware of bedreigingen. Of om je systeem open te zetten voor aanvallen. En is het Trojan horse eenmaal binnen, dan kan het zich ontpoppen als ransomware die direct geld eist of als spyware die waardevolle data steelt.
Trojan horses zijn er in verschillende gedaanten. Ze doen zich voor als gratis software, advertenties of legitieme apps. Maar ook als websites, apps of links die informatie geven over bijvoorbeeld de coronacrisis. Of over COVID-19. Met de Trojan horse mikt de hacker op ondoordacht gedrag van een gebruiker, zoals downloaden van gekraakte applicaties, gratis programma’s of toegangscodes (video codes), het openen van geïnfecteerde bijlagen of het bezoeken van een website. In de beginjaren richtten Trojan horses zich op de nieuwsgierigheid van gebruikers, tegenwoordig richten Trojan horses zich meer op mensen die illegaal muziek of films wilden downloaden. En de laatste tijd zien we steeds meer Trojan horses specifiek voor ondernemers die informatie zoeken over Corona of COVID-19.
Wat zijn de motieven van hackers die met Trojan horses computers en netwerken besmetten? Aan het begin waren de cyberaanvallen ingegeven door een drang naar macht, controle of destructie. Maar al snel werd de belangrijkste drijfveer hebzucht: het stelen van gegevens en informatie. En daarbij wordt de benadering steeds meer gericht op één slachtoffer: een specifiek bedrijf of een specifieke organisatie.
Heeft een Trojan horse je computer of netwerk geïnfecteerd? Dan moet je de virussen en malware opsporen en verwijderen. Vaak doe je dat door een volledige systeemscan uit te voeren. Er zijn veel gratis anti-malware-programma's die malware en Trojan horses detecteren en verwijderen.
Trojan horses willen de gebruiker misleiden. Het gaat dus om waakzaamheid, achterdocht en gezond verstand. Om digitale awareness. Zo voorkom je de meeste infecties. Andere beveiligingsmaatregelen zijn:
- instaleer een anti-malware-programma en firewall
- voer regelmatig scans uit
- maak automatische updates
- houd je applicaties up-to-date
- wees alert op bijlagen en links in mails
- gebruik ingewikkelde wachtwoorden
Hackers en cybercriminelen zoeken hun buit steeds vaker bij bedrijven. Wees je dus bewust van de cyberrisico’s van jouw bedrijf. Geen idee welke dat zijn? Doe dan de
Cyber Risicoscan om te ontdekken wat je zwakke punten zijn. Je weet dan meteen waaraan je moet werken om cyber secure te ondernemen. Ten slotte kun je je verzekeren tegen de financiële gevolgen van cybercrime, bijvoorbeeld met de
Allianz Cyberverzekering. Informeer eens bij je
verzekeringsadviseur.