Simpele tips om je personeel gemotiveerd te houden
Als ondernemer ben je gebaat bij een gemotiveerd team. Mensen met hart voor de zaak, waarop je kunt vertrouwen. De betrokkenheid en productiviteit van je personeel bepalen tenslotte mede het succes van jouw bedrijf. Beter beloon je je mensen dus goed en zorg je ervoor dat ze alles uit zichzelf halen. Maar daarvoor hoef je écht geen extreme salarissen aan te bieden, onrealistische targets te stellen of te strooien met dure cadeaus. Motivatie kan ook heel simpel zijn. Sterker nog: kleine gebaren blijken het meest effectief.
1. Maak ruimte voor creativiteit
Ken jij alle talenten van je personeel? Waar worden ze écht blij van? En hebben ze genoeg ruimte om dit te ontwikkelen? Steeds meer moderne bedrijven maken er een gewoonte van om personeel ook aan andere projecten te laten werken, die niet direct iets maken hebben met hun vaste takenpakket. Alles om innovatie, productiviteit en motivatie te bevorderen. Af en toe een dag buiten de deur werken of iets totaal anders doen, kan nieuwe energie opleveren en geeft een boost in creativiteit. Briljante ideeën of antwoorden op lastige vraagstukken ontstaan bovendien meestal op het moment dat je niet in op je vaste werkplek zit.
2. Delegeer verantwoordelijkheden
Niets is zo demotiverend als saai werk, werk onder je niveau of werk dat er niet toe doet. En ook gedirigeerd worden kan personeel afstompen. Vertrouwen van je werkgever en de mogelijkheid om te groeien daarentegen, zijn extra motivatie om je nek uit te steken. Personeel dat het mandaat krijgt zélf beslissingen te nemen, voelt zich meer betrokken en zal er alles aan doen om de klus te klaren. Het is namelijk hun eigen verantwoordelijkheid.
3. Stel realistische doelen
Overigens is het is wel belangrijk om realistisch te blijven, want onhaalbare doelen zijn verre van motiverend. Werken met een bonussysteem kan er absoluut voor zorgen dat mensen harder hun best gaan doen, maar het is essentieel dat targets haalbaar zijn. Anders heeft het een averechts effect en kunnen medewerkers juist blokkeren. Een mooie manier om doelen te stellen, is dit samen met je medewerkers te doen.
4. Haal eens een rondje koffie
Als ‘baas’ kun je je natuurlijk opsluiten in je kantoor en kiezen voor een hiërarchische manier van werken. Dat zal in sommige situaties prima werken. Maar je hebt zelf ook met je poten in de klei gestaan, toch? En mis je dat niet af en toe? Ga er weer eens voor. Doe mee op de werkvloer. Pak een keer de rotklusjes op, ploeg mee als er een deadline gehaald moet worden en haal eens een rondje koffie. Je zal zien dat werknemers er blij van worden en nét een stapje extra zetten, als ze zien dat jij dat ook doet.
5. Geef complimenten
Sociale factoren als dankbaarheid spelen een grote rol als het gaat om motivatie op de werkvloer. Complimenten of een persoonlijk cadeautje werken daarom nóg beter dan een bonus. Gedragseconoom Dan Ariely beschreef een interessant experiment dat de motivatie van werknemers in een Israëlische fabriek onderzocht. Ze werden gemotiveerd met drie verschillende incentives: een cash bonus, een pizza óf een compliment van de baas. Je zou denken dat geld het meest motiverend werkte, maar niets bleek minder waar. De pizza motiveerde verrassend goed, maar vooral het compliment zorgde ervoor dat mensen harder gingen werken.
6. Luister
Mensen doen meer hun best als ze het gevoel hebben gewaardeerd te worden. En dat gaat hand in hand met gehoord worden. Letterlijk. Het is belangrijk om je personeel aan het woord te laten. In een brainstorm, tijdens het maandagochtend-overleg, in een evaluatie. Probeer je mensen zelf te laten nadenken en tot conclusies te laten komen. En luister naar ze. Je kunt er veel van leren, mensen voelen zich gezien én meer betrokken.
7. Deel kennis
Trends in de markt, specialistische ontwikkelingen vanaf de werkvloer, interessante ervaringen; er is zoveel waardevolle kennis te vinden binnen een bedrijf. Jijzelf, maar ook je personeel, leert hoogstwaarschijnlijk elke dag wel iets nieuws. Door elkaar hierin mee te nemen, blijft iedereen op de hoogte van alles wat er speelt. Dit verhoogt niet alleen de kennis, maar ook de betrokkenheid en dat zorgt weer voor meer motivatie.
8. Vier successen
Als er iets gevierd mag worden, deel dat dan. En vier het ook! Denk bijvoorbeeld aan gehaalde targets, een nieuwe grote order, mooie jaarcijfers. Je hoeft echt niet elke keer een heel personeelsfeest te organiseren, maar een biertje op vrijdagmiddag, een taartje op maandagochtend, of gewoon een lovende mail naar het hele bedrijf kunnen veel trots in je medewerkers opwekken.
9. Neem je rol als ‘baas’ serieus
Laten we eerlijk zijn: dit is jouw bedrijf. Als er iets misgaat, is het jouw kop die rolt. Hoewel je personeel je in alles ondersteunt, blijf jij zélf verantwoordelijk voor het succes van je zaak. En die rol verwachten je werknemers ook van je. Belangrijk dat je als ondernemer in je kracht staat en weet welke koers je vaart. Als jij weet wat je wil, kan het hele bedrijf zich daardoor laten inspireren én motiveren.
Meer tips? Lees hier wat je moet regelen als je personeel aanneemt.