Gezonde werkomgeving voor je mensen?

Hoe goed zorg jij voor je personeel? Regel je gezonde lunch? Is er fruit op kantoor? Misschien bied je zelfs de mogelijkheid om te sporten. Dat is helemaal top. Want als werkgever ben je er bij gebaat dat je personeel optimaal functioneert. Het is dan ook deels aan jou om gezonde leefgewoontes te faciliteren. Met fruit en fijne stoelen kom je een heel eind, maar er zijn nog meer simpele manieren om een gezonde werkomgeving te creëren.
Niet alleen is het belangrijk om gezond te eten, ook mentaal is een goede lunchpauze belangrijk. Het is hét moment om even tot rust te komen, het werk los te laten en op te laden voor de rest van de dag. Gestresst lunchen achter je bureau of tijdens het werk is niet goed voor de spijsvertering. Bovendien is samen lunchen met collega’s of klanten een mooie manier om contact te maken en bij te praten, en dat komt de saamhorigheid ook nog eens ten goede.
Facebook-baas Mark Zuckerberg en oud-president Barack Obama zijn groot fan van wandelend vergaderen. En zeg nou zelf, ellenlange meetings in zuurstofloze vergaderruimtes zijn ook gewoon niet inspirerend. Het is lastig om je concentratie erbij te houden en een saaie ruimte komt creativiteit niet echt ten goede. Wandelen zorgt ervoor dat zuurstof je lijf rond wordt gepompt en je bouwt tijdens de meeting nieuwe energie op.
Planten maken een kantoor nét even wat gezelliger en bovendien zijn ze goed voor de kwaliteit van de lucht. Verschillende onderzoeken zeggen bovendien dat ‘groen’ een positief effect heeft op stress en depressiviteit. Het liefst heeft een werkplek uitzicht op een groene omgeving, maar ook een enkele boom of zelfs een natuurfoto doen al wonderen. Het grootste effect op de hersenen heeft daadwerkelijk in de natuur zijn. Een bedrijfsuitje in een bosrijke omgeving is lang geen gek idee dus.
In een kantooromgeving zitten medewerkers het grootste deel van de tijd aan hun bureau. Je kunt ze ondersteunen in hun zithouding door mooie arbo-verantwoorde stoelen en bureaus. Maar er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de risico’s van te lang stilzitten. Het menselijk lichaam is er eigenlijk niet voor gemaakt. Zittend neem je minder zuurstof op. Door sta-plekken te creëren, kan je personeel af en toe kiezen om hun werk staand te doen.

Hoewel je het liefst een oogje in het zeil houdt, kan een dagje thuiswerken (of in elk geval buiten de deur) heel gezond zijn voor je personeel. Een dagje rustig opstarten, niet gestoord worden door collega’s en een andere omgeving, is goed voor gezondheid, creativiteit én productiviteit. De volgende dag komt iemand helemaal opgeladen weer op de zaak, met - als het goed is - een hele stapel werk afgerond.

Meer tips? Lees wat je moet regelen als je personeel aanneemt.