Hoe houd jij je thuiswerkende werknemers gemotiveerd en fit? 

02-06-2020
Leestijd: 3 min

Voor veel werknemers die door de coronacrisis vanuit huis moeten werken is het wennen. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Hoe zorg je er als werkgever voor dat je werknemers gemotiveerd en gezond blijven? 

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de omstandigheden waaronder je werknemers hun werk doen. Het moet veilig en gezond zijn, conform de Arbowet. Die Arboregels gelden ook bij thuiswerken. Ook als je werknemers thuiswerken moet je ervoor zorgen dat zij de juiste materialen hebben. Voor werkgevers die opereren volgens ‘Het Nieuwe Werken’ is dat niets nieuws. Maar nu gaat het om een oproep van de overheid. En dat is een bijzondere situatie. Want niet elk bedrijf heeft ineens voor al z’n thuiswerkende werknemers de juiste spullen. Hoe zorg je ervoor dat je mensen thuiswerken volgens de Arboregels?

Hoe weet je of je werknemers gezond thuiswerken? Je kunt vanuit privacy niet even bij hen thuis checken hoe hun werkplek en werkomstandigheden eruit zien. Openheid en transparantie is in dat geval de beste oplossing. Bespreek met je leidinggevenden en/of medewerkers hoe zij de thuiswerksituatie willen regelen. Je kunt denken aan de volgende richtlijnen en vragen:

  • Is de functie wel geschikt voor thuiswerken? Of slechts deels?
  • Is er een geschikte (af te sluiten) werkruimte in huis?
  • Is de werkplek technisch en ergonomisch geschikt om veilig en gezond te kunnen werken?
  • Zijn er afspraken over de bereikbaarheid en communicatie tussen werknemers?
  • Hoe kunnen er duidelijke afspraken gemaakt worden over productiviteit en planning?

Tip: geef je medewerkers een checklist waarmee ze zelf kunnen controleren of hun thuiswerkplek arboproof is. Een voorbeeld vind je in de Arbohandreiking Het Nieuwe Werken: hoe blijf je er gezond bij? Je kunt je medewerkers ook foto’s laten maken van hun thuiswerkplek en die laten controleren door een arbodeskundige. 

Als thuiswerken langer duurt, kunnen werknemers zich geïsoleerd voelen en de werkstructuur missen. Daardoor kunnen de motivatie en productiviteit afnemen. Blijf in gesprek en doe dat zo persoonlijk mogelijk. Dus niet alleen per e-mail.

Met een regelmatig telefoontje houd je je medewerkers betrokken. Videobellen maakt het contact persoonlijker. 

Laat thuiswerken zoveel mogelijk lijken op het ‘gewone’ werk. Maar het is anders: er is geen fysiek contact met de collega’s en klanten en de werklocatie is huiselijk. Stimuleer het werkritme zoveel mogelijk overeen te laten komen met werken op de zaak. Zoveel mogelijk gewone werkdagen met zoveel mogelijk dezelfde werktijden. 
Niet iedereen heeft thuis een eigen werkruimte. Of de luxe, ongestoord een gewone werkdag te kunnen werken. Bedenk dat er werknemers zijn die ook te maken hebben met thuiszittende kinderen en/of een partner thuis. Vraag regelmatig hoe het gaat, bespreek of en hoe ze zo goed mogelijk hun werk kunnen doen en vraag hoe je ze daarbij kunt helpen.
Probeer het teamgevoel vast te houden. Organiseer bijvoorbeeld via internet een vrijdagmiddagborrel, vier verjaardagen en geef ruimte aan chatgroepen. Om de moraal en de gezondheid van je medewerkers goed te houden kan het helpen om een gezamenlijk doel te stellen met een gezamenlijk programma. Allianz doet dat onder andere door het organiseren van de Allianz World Run. Ter voorbereiding biedt Allianz alle werknemers toegang tot hardloop- en fitnessapps. Daarop staan video’s, programma’s, instructies en tips om actief en in vorm te blijven.
Zorg ook zelf dat je gezond thuis blijft werken. Wil je weten hoe?  Lees dan deze blogs: