Fiscale jaarruimte gebruiken = geen geld laten liggen

Als ondernemer mag je fiscaal vriendelijk geld opzij zetten voor je oude dag. 63% van de zzp’ers heeft echter geen idee van de mogelijkheden. En 91% van de zzp’ers schat het belastingvoordeel te laag in, zo blijkt uit onderzoek van Allianz en Bright. Laat jij geld liggen?
Als je investeert in pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. De zogeheten jaarruimte is dat deel van je inkomen dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Je moet dat bedrag wel besteden aan een lijfrente om pensioen op te bouwen. De uitgaven daarvoor mag je alleen aftrekken als je in een jaar een pensioentekort hebt.
Een zzp’er verdient gemiddeld € 36.000. Daar gaat circa € 12.000 AOW-franchise (dat deel van je inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je straks je straks AOW krijgt) vanaf. Van de resterende € 24.000 mag je 13,8 % belastingvrij opzij zetten voor je pensioenopbouw: de jaarruimte. Daarmee is je belastbaar inkomen opeens nog eens € 3.312 lager. Dat moet je dan dus wel besteden aan een lijfrente om pensioen op te bouwen. Zzp’ers kunnen al over 2017 belastingvoordeel hebben als ze vóór eind december zo’n lijfrente afsluiten. 
De Belastingdienst doet zelfs nog meer om je te helpen bij de fiscaal vriendelijke opbouw van je pensioen. Je mag niet gebruikte jaarruimtes ook nog eens zeven jaar terug inhalen. Dat heet de reserveringsruimte. Wat je aan lijfrente stort, wordt allereerst weggestreept tegenover je oudste, nog ongebruikte jaarruimte. Goed nieuws voor zzp’ers die in hun eerste ondernemersjaren te weinig overhielden om aan pensioenopbouw te besteden. Want als je al zeven jaar geen pensioen opgebouwd hebt, heb je nog veel geld tegoed.
In een ideale wereld vertelt je boekhouder of financieel adviseur je over deze mogelijkheden van de jaarruimte en reserveringsruimte. Jammer genoeg gebeurt dat lang niet altijd. Sommige ondernemers denken dat ze net zo goed zelf kunnen sparen of beleggen voor hun inkomen voor later. Maar alle fiscale voordelen bij elkaar zijn voordeliger dan zélf sparen of beleggen.
Wil je nog dit jaar belastingvoordeel hebben? Maak dan snel gebruik van je jaarruimte. Bereken je jaarruimte en reserveringsruimte met de jaarruimtetool van Bright Pensioen. Je kunt je jaarruimte en reserveringsruimte ook berekenen op de site van de Belastingdienst.
Wist je dat ook de AOV-premie een flinke aftrekpost is? Uit de meest recente Ondernemersbarometer van Allianz blijkt een derde van de zzp’ers en een vijfde van de mkb’ers dat niet te weten. Lees meer in onze blog hierover.