Drones: regels en races

Drones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Het is al een tijdje een populair cadeau voor bijvoorbeeld Sinterklaas. Maar een drone is niet alleen speelgoed. Met de inzet van drones zijn er razendsnel mogelijkheden bijgekomen: het maken van foto’s, het inspecteren van grote stukken grond of proeven met het bezorgen van pakjes. En wist je dat er een serieuze racecompetitie is voor drones: de Drone Racing League?

Bij een drone denken we al snel aan de kleine apparaten die nu rondvliegen, van hooguit een paar kilo. Maar de eerste drone stamt uit de Eerste Wereldoorlog. Toen was de term drone bedoeld voor een onbemand vliegtuigje. En van een ultralicht apparaat was zeker geen sprake. Samen met de lading woog deze drone meer dan 400 kilo. Ter vergelijking: de allerlichtste drone van dit moment weegt maar 12 gram. Overigens is niet alleen de oorsprong van de drone militair, ook de verdere ontwikkeling is vooral te danken aan het leger. Doordat drones kunnen worden uitgerust met allerlei apparatuur, zijn ze voor veel doeleinden bruikbaar. Een drone kan bijvoorbeeld een live video- en geluidsverbinding hebben, maar ook spullen vervoeren.

Innovatie en drones gaan hand in hand. Een drone kan natuurlijk worden uitgerust met camera’s. En daarin zijn ook weer veel verschillende mogelijkheden, zoals een specifieke warmtecamera, infraroodbeelden of het opsporen van een gaslek. En nog altijd komen er mogelijkheden bij, zoals een ambulance-drone of een drone om mensen op te sporen.

Vliegen met een drone mag niet zomaar. Er zijn regels  waar je je aan moet houden. En daarvoor maakt het uit of je privé vliegt met een drone of zakelijk. Vlieg je privé met een drone? Dan is het vooral belangrijk dat je niet in de buurt van een vliegveld vliegt. Bovendien mag de drone niet hoger dan 120 meter boven grond of water vliegen. En je moet de drone altijd kunnen zien. Bovendien mag je niet zomaar foto’s en video-opnames maken. Meer informatie lees je op de site van de Rijksoverheid.
Vliegen met een drone is natuurlijk leuk. Maar er zijn ook veel toepassingen te bedenken voor je bedrijf. Je krijgt dan wel te maken met andere regels. Want zodra je geld verdient met je drone, gaat het om zakelijk gebruik. Het belangrijkste is dat je dan een vergunning nodig hebt. Die vergunning, een RPAS Operator Certficate-vergunning (ROC), kun je aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). En als je zelf de drone bestuurt, moet je ook een vliegbrevet hebben.
Als je privé vliegt met een drone kun je natuurlijk schade veroorzaken aan iemand anders. Die schade is vaak verzekerd op je aansprakelijkheids­verzekering voor particulieren. Maar vlieg je zakelijk met een drone? Dan is alleen een speciale verzekering voldoende. Neem daarvoor contact op met je verzekeringsadviseur.
Met een drone vliegen lijkt heel simpel. Maar wist je dat het ook een serieuze sport is? In de door Allianz gesponsorde Drone Racing League racen drones tegen elkaar. De piloten dragen een bril waarmee ze realtime meevliegen met de drone.  Meer weten of de filmpjes zien? Kijk op https://thedroneracingleague.com/.