Opbouw dga-pensioen in eigen beheer definitief afgeschaft: wat nu?

Het heeft lang geduurd. Maar sinds 1 april is de wetgeving over de afschaffing van pensioen in eigen beheer eindelijk definitief. Als je een directeur-grootaandeelhouder (dga) bent, betekent dat dat je een aantal keuzes moet maken.
Je hebt nu een aantal keuzemogelijkheden voor je in het verleden opgebouwde pensioen. Waarschijnlijk heeft je financieel adviseur of accountant je al benaderd met deze mogelijkheden.  Want je bent verplicht een van deze mogelijkheden te kiezen. En advies is daarbij noodzakelijk, vind ik.

Dit zijn de mogelijkheden die je hebt voor je in het verleden opgebouwde pensioen:

  • laten staan, premievrij maken en afhandelen volgens de oude regels
  • geruisloos omzetten naar de Oudedagsverplichting
  • afkoop van het pensioen
Als je een van deze mogelijkheden hebt gekozen, ben je er nog niet. Dit is nog maar de eerste stap van het oplossen van alle problemen die met de afschaffing van het dga-pensioen in eigen beheer samenhangen. Want risico’s die je BV loopt en de risico’s die je gezin loopt zijn na het maken van je keuze niet verdwenen.
Denk meteen na over de toekomst. En ga met je adviseur en partner rond de tafel zitten om de behoeften aan een partnerpensioen en wezenpensioen(en) na je overlijden te bespreken. Dan staan je partner en kinderen niet met lege handen als je overlijdt. Het kan zomaar zijn dat je in het verleden te weinig aandacht hebt geschonken aan een partnerpensioen en wezenpensioen. En als jullie toch samen rond de tafel zitten: dit is ook het moment om zekerheid in te bouwen. Dat kun je eenvoudig doen door het partner –en wezenpensioen bij een verzekeraar onder te brengen. Het verzekeren van deze risico’s is tegenwoordig veel goedkoper dan je denkt.

Wellicht is het verstandig om niet alleen het partnerpensioen en wezenpensioen te verzekeren maar om een nóg uitgebreidere dekking te kiezen. Bijvoorbeeld voor de opbouw van vermogen of het verzekeren van het ANW-hiaat. Kijk naar het Allianz DGA Pakket.

In het Allianz DGA Pakket kun je een kapitaalsuitkering verzekeren voor het partnerpensioen en wezenpensioen. Je kunt dan kiezen voor een netto-uitkering of een bruto-uitkering ineens.

Je hoeft dus niet per se een ouderdomspensioen te verzekeren om de risico’s van overlijden te verzekeren. Het is goed om te weten dat je altijd later kunt beslissen om alsnog met terugwerkende kracht ouderdomspensioen in te halen. Je bepaalt zelf of en hoeveel je in een pensioenpolis stort voor opbouw van je eigen pensioen. In het Allianz DGA Pakket is daar ook een oplossing voor.

Vraag je financieel adviseur naar de mogelijkheden die je hebt en de keuzes die je moet maken.