De vijf allereerste stappen richting cyberveiligheid

Driekwart van de ondernemers maakt zich nog weinig zorgen over digitale veiligheid van hun eigen bedrijf. Niet zo gek, want het ondernemen zélf gaat natuurlijk voor alles. Toch is de onbezorgdheid over hun digitale veiligheid onterecht: dit jaar hebben internetcriminelen bij ruim de helft van de kleine bedrijven geprobeerd geld of data te stelen. Maar geen zorgen, met een beetje good old ondernemersspirit kunnen ook mkb’ers zelf de eerste stappen zetten richting de cyberveiligheid van de onderneming. En voor die allereerste stappen is niet eens IT-kennis nodig!

Zie je bij het woord ‘cybercriminaliteit’ ook een beeld voor je met een man in een hoodie in een donkere omgeving met allemaal groene 1-tjes en nulletjes om zich heen? Newsflash: daar klopt niets van. Het zegt niets over de werkelijke gevaren die op de loer liggen. Cybercriminaliteit kan uit onverwachte hoeken komen – phishing mails en onbeveiligde USB-sticks zijn slechts het topje van de ijsberg.

Dus, investeer wat tijd in een goed rondje online research en houd de media goed in de gaten. Hiermee spijker je op laagdrempelige wijze je kennis over cybercriminaliteit eenvoudig bij.

Een cyberaanval klinkt voor veel ondernemers als een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het zeker niet ondenkbaar dat een kleine onderneming wordt getroffen door een cyberaanval – juist omdat de urgentie daar niet altijd voelbaar is en de beveiliging vaak niet zo’n hoge prioriteit heeft als bij grotere bedrijven.

Zorg er dus voor dat de urgentie van cyberveiligheid zowel bij jezelf als bij je werknemers gaat leven. Wist je bijvoorbeeld dat cybercriminaliteit vaker voorkomt dan diefstal, en dat cybercriminelen naast het verspreiden van malware en ransomware per e-mail nu ook Whatsapp als kanaal hebben ontdekt? Geef toe, zo komt zo toch wat dichter bij huis…

Er zijn ontelbare gevaren op te noemen, maar welke vormen nu het grootste risico voor jouw eigen, specifieke onderneming? Inventariseer hoe kwetsbaar je eigen bedrijf is voor cyberdreigingen om hier achter te komen. Met de Cyber Risicoscan van Allianz ontdek je in 10 minuten welke risico’s jouw bedrijf mogelijk loopt op het gebied van cyber en cybersecurity. Zodra je de scan hebt afgerond, ontvang je per e-mail een rapport met daarin jouw score en een aantal tips. Hier kun je vervolgens direct mee aan de slag.
Niet alle ondernemers zijn kenners op het gebied van IT. En dat hoeft ook niet. Schoenmaker, blijf bij je leest. Het is verstandig om zaken uit te besteden waar je zelf niet genoeg kennis van hebt. Dat geldt ook net zo goed voor je IT en cyberbeveiliging. Doe-het-zelven op dit gebied is niet aan te raden, bovendien kun je door het uitbesteden je blijven focussen op de core van je eigen onderneming. Win-win!

Ondernemers durven risico’s te nemen, dat is vaak zelfs een bepalende factor in het succes van de onderneming. Daarnaast zijn ondernemers ook goed in het gebruiken van hun gezonde verstand. En juist dat gezonde verstand is essentieel bij het voorkomen van cybercriminaliteit. Want iedere ondernemer weet heel goed dat hij moet kiezen voor veilige apparatuur, niet iedereen zomaar toegang moet geven tot zijn data en dat het laten rondslingeren van gevoelige informatie niet heel handig is. Blijf dus vertrouwen op dat onderbuikgevoel en luister naar je verstand – dat is al het halve werk.

Met deze stappen leg je zelf al de eerste basis voor cyberveiligheid voor je bedrijf. Weten wat de volgende stappen zijn? Houd onze blog in de gaten.

Wil je meer weten hoe je Cyber Secure kan ondernemen? En hoe je jouw bedrijf kunt beschermen? Lees dan meer over onze Cyberverzekering. Of neem contact op met je verzekeringsadviseur.