Maak het inbrekers niet te makkelijk! Beveilig je bedrijfspand!

02-09-2021
Leestijd: 3:30 min

Het lijkt erop dat ondernemers zich beter weten te beveiligen tegen inbraak. Het aantal diefstallen en inbraken bij bedrijven daalde de afgelopen 10 jaar van 35.000 tot 15.000 per jaar, zo blijkt uit CBS-cijfers. Maar die gunstige cijfers maken de Nationale Inbraakpreventie Weken van de overheid, beveiligingsinstanties en verzekeraars niet overbodig. Want elke dag opnieuw zijn ruim 40 ondernemers het slachtoffer van diefstal en inbraak. En met name inbraak heeft een forse impact. Maak het inbrekers dus niet te makkelijk!

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) krijgt ruim 40% van de ondernemers te maken met inbraak. Inbraakbeveiliging van je bedrijfspand is dan ook een must. Maar waar moet je op letten? Hoe bepaal je de inbraakrisico’s? En wat kun je doen om criminelen buiten de deur te houden?
Zo’n 80% tot 90% van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. Zij zoeken vooral spullen die gemakkelijk te verkopen zijn. Zo’n dief maakt gebruik van de gelegenheid, het moment of de kans. En helaas, veel bedrijfsgebouwen bieden die gelegenheid: pallets of containers bij het pand of openstaande ramen of deuren maken het de inbreker wel heel makkelijk. Inbraakpreventie begint dan ook bij het zelf goed opletten of jij die gelegenheid biedt. 
Maar er zijn ook professionele inbrekers. Die gaan alleen voor een grote buit en bereiden zich goed voor. Ze hebben de benodigde ‘vakkennis’ en beschikken over adequate hulpmiddelen. Ook beveiligde panden zijn niet altijd tegen hun methoden opgewassen: ze schakelen alarm- en camerasystemen uit of gebruiken grof geweld via bijvoorbeeld ram- en plofkraken. 
Je bedrijfspand beveiligen kan op verschillende manieren. Kijk naar de risico’s van je bedrijfspand en stem daar de inbraakbeveiliging op af. Je erkende beveiligingsbedrijf en je adviseur kunnen hierover het juiste advies geven. Belangrijke risicofactoren zijn de ligging van je pand en de hoeveelheid waardevolle zaken in het bedrijfspand. 
De achilleshiel van je pand zijn de deuren en ramen. Als je dat eenmaal weet, zorg je voor degelijk hang- en sluitwerk (SKG-logo met 2 of 3 sterren) van ramen en deuren. En je monteert het hang- en sluitwerk volgens de Politiekeurmerk Beveiligingsrichtlijn. Het criterium is dat inbrekers ten minste 3 minuten moeten forceren om de deur te kunnen openen. En voorzie deuren die naar buiten draaien van minimaal 3 dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. 
Plaats beveiligingscamera’s. En zorg dat je via internet kan meekijken op je smartphone. Daardoor kan ook de alarmcentrale (PAC) of politie meekijken bij een melding. Van een camera buiten je pand gaat ook een preventieve werking uit.

Een bedrijfspand kan niet zonder een alarmsysteem (met geluidssignalen of camerabewaking). Koppel het alarmsysteem aan een particuliere alarmcentrale (PAC). Bij een (poging tot) inbraak word je dan direct gebeld. Wat voor jou de beste inbraakbeveiliging is, hangt vooral af van je bedrijfspand, loods, kantoor of winkel. Beveiligingsbedrijven hanteren een instrument (VRKI 2.0) om het inbraakrisico van bedrijfspanden te bepalen. Aan de hand van dat risico stellen ze vast welke maatregelen mogelijk zijn om inbraak te voorkomen.

Het CCV heeft kwaliteitseisen opgesteld waaraan een alarminstallatiebedrijf of alarmcentrale moet voldoen. Een beveiligingsbedrijf die hieraan voldoet heeft de zogenaamde BORG-certificatie. Hier vind je de vakman bij jou in de buurt die aan deze kwaliteitseisen voldoen. 

Is er toch bij jou ingebroken? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Dat is ook nodig voor de verzekering. Je kunt ook online aangifte doen. Doe je dat liever persoonlijk? Bel dan 0900 - 8844 voor een afspraak.
Als je de preventietips opvolgt, verklein je de kans op inbraak aanzienlijk. Helaas heb je geen garantie. Zorg er dus altijd voor dat zowel je bedrijfspand als je goederen en inventaris en je bedrijfsmiddelen goed verzekerd zijn. Houd bij je goederen- en inventarisverzekering ook rekening met de impact van seizoensinvloeden in je bedrijfsvoering. Wellicht heb je bijvoorbeeld enkele maanden meer voorraad of grondstoffen in je pand. Neem daarom altijd contact op met je verzekeringsadviseur voor een goede verzekering. Jouw verzekeringsadviseur weet wat bij een verzekering belangrijk is, waar je op moet letten en wat bij jouw bedrijf passend is. Hier vind je een verzekeringsadviseur bij jou in de buurt