AOV’s vergelijken: 10 aandachtspunten

Je hebt besloten om een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) af te sluiten. Maar welke kies je? Hoe kun je op een goede manier AOV’s vergelijken? Deze 10 aandachtspunten helpen je bij je keuze voor een AOV die het beste bij je past.

Natuurlijk let je op de premie als je AOV’s gaat vergelijken. Je wilt uiteraard niet te veel betalen. Voor een deel kun je zelf bepalen hoe hoog die premie is. Zo kun je zelf kiezen wanneer je je uitkering krijgt. Bijvoorbeeld na 30 dagen of na 3 maanden nadat je arbeidsongeschikt bent geraakt. Hoe langer deze wachttermijn is, hoe lager je premie. Lees hier meer over de factoren die je premie bepalenOf reken hier de premie uit van een AOV van Allianz.

BEREKEN JOUW PREMIE

Als je arbeidsongeschikt raakt, kan dat komen door ziekte, maar ook door een ongeval. Bij veel AOV’s ben je verzekerd voor beide vormen van arbeidsongeschiktheid. Vind je dat niet nodig? Er zijn ook AOV’s waarbij je alleen verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid door een ongeval, zoals de Allianz Ongevallen Plus AOV.  Je betaalt dan minder premie. Daar staat tegenover dat je geen uitkering krijgt als je thuis komt te zitten door bijvoorbeeld de ziekte van pfeiffer.
Om AOV’s goed te kunnen vergelijken moet je ook weten of je met een sommenverzekering of een schadeverzekering te maken hebt. Bij een sommenverzekering spreek je een bepaald bedrag af, dat je uitgekeerd krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Het maakt niet uit of je inkomen wel of niet gedaald is. Bij een schadeverzekering maakt dat wel uit. Je krijgt alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt ben én je inkomen gedaald is.
Als je een AOV afsluit, kies je een verzekerd bedrag. Dit bedrag bepaalt de hoogte van je uitkering.  Als je niet 100% arbeidsongeschikt bent, krijg je een percentage van dit bedrag. Het verzekerd bedrag kan bijvoorbeeld 80% van je inkomen bedragen. Vaak zit daar dan wel een maximum aan, bijvoorbeeld € 150.000,-.
Je hebt meestal pas recht op een uitkering als je voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt bent. Dit percentage kun je zelf kiezen. Bijvoorbeeld minimaal 25%. Voor welke percentages je kunt kiezen, verschilt per AOV. Dus als je AOV’s gaat vergelijken, is het ook goed om naar dit percentage te kijken.
Bij je AOV hoort een wachttijd. Dat is de periode dat je moet wachten totdat je je eerste uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Dit kan 30 dagen zijn maar ook een halfjaar. Hoe langer de wachttijd, hoe minder premie je betaalt. Maar dus ook: hoe langer de periode dat je geen uitkering krijgt.
Een AOV-uitkering loopt door tot een bepaalde leeftijd. Deze eindleeftijd kan 68 jaar zijn, maar ook 55 of 60. Ook iets om op te letten als je AOV’s vergelijkt.
Voor de bepaling van arbeidsongeschiktheid kan gekeken worden naar beroepsarbeidsongeschiktheid. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt of je je eigen beroep nog kunt uitvoeren. Maar er kan ook worden gekeken of je nog passend werk kunt uitvoeren. Dat hoeft dan niet om je eigen beroep te gaan, maar kan ook een andere functie zijn.
Als je net als ondernemer bent begonnen, kan het handig zijn om te starten met een lagere premie, die elk jaar iets hoger wordt. Bij sommige AOV’s is dat mogelijk als je nog geen 45 bent. Je betaalt dan geen vaste maar een variabele premie. En dat kan prettig zijn als je als startende ondernemer voorzichtig moet omgaan met je geld.
Door inflatie stijgen de prijzen elk jaar. Wil je je uitkering met hetzelfde percentage laten stijgen? Let er dan bij het vergelijken van AOV’s op of dat mogelijk is. Dit is vaak wel een duurdere optie.
Wil je meer hulp bij het vergelijken van AOV’s? Neem dan contact op met een verzekeringsadviseur.