AOV-premie omhoog? Goed moment om over te stappen!

26-11-2020
Leestijd: 3:00 min

Als ondernemer of zzp’er wil je zekerheid voor het geval je door ziekte of een ongeval niet kunt werken. En dus heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV. Heel verstandig. Maar ineens kost je AOV veel meer. Steeds meer verzekeraars verhogen namelijk de premie van de AOV. Soms wel met honderden euro’s per jaar. Voor dezelfde polis. Waarom doen ze dat? En is het verstandig om over te stappen?

Veel zzp'ers en ondernemers zijn voor hun AOV duurder uit dan de afgelopen jaren. Het kan gaan om forse premiestijgingen. En die verhoging geldt niet alleen voor nieuwe klanten. Ook bestaande klanten betalen flink meer voor hun AOV. Waarom verhogen de verzekeraars de premie?

De premieverhogingen voor de AOV’s hebben te maken met de lage rente. Hoe zit dat? Als een ondernemer zich arbeidsongeschikt meldt, moet de verzekeraar een bepaald bedrag opzijzetten. Dat bedrag is een reserve voor een uitkering in de toekomst. En omdat de rente laag is, moeten verzekeraars meer geld reserveren. Wat betreft de lage rente hebben AOV-verzekeraars dus vergelijkbare uitdagingen als pensioenverzekeraars en pensioenfondsen.

Naast de lage rente is de premieverhoging bij sommige verzekeraars ook ingegeven doordat meer ondernemers zich arbeidsongeschikt melden dan van tevoren ingeschat. Bovendien is de gemiddelde duur van arbeidsongeschiktheid ook nog eens langer. Er zijn dus drie ontwikkelingen waarom verzekeraars hun AOV-premies kunnen verhogen.

Is de premie voor jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering gestegen? Dan is het een goed moment om je premie en AOV eens te vergelijken. Want bij een premieverhoging kun je zonder meer je polis opzeggen en oversluiten naar een goedkopere AOV. En als je AOV al enkele jaren loopt, kan oversluiten je zomaar eens honderden euro’s per jaar opleveren.
Die flinke besparing heeft onder meer te maken met kortingen die je krijgt als je een nieuwe AOV afsluit: de instapkorting of aanvangskorting. Die korting is in het eerste jaar hoog en wordt elk jaar lager. Na enkele jaren (vaak na 3 jaar) staat de aanvangskorting op nul. Je betaalt dan de ‘gewone’ premie. Als daar een premieverhoging bovenop komt, kan jouw AOV flink duurder worden. Overstappen kan dan verstandig zijn. Maar welke AOV moet je dan kiezen? Dat weet je door de AOV’s te vergelijken. 
Waar moet je op letten als je AOV’s wilt vergelijken? Als je tevreden bent met je huidige AOV, kun je het beste dezelfde uitgangspunten nemen voor een goede vergelijking. Naast de premie zijn vooral je wensen van belang. Wat wil je dat de AOV verzekert? Denk bijvoorbeeld aan: de verzekerde risico’s, een sommen- of schadeverzekering, het verzekerd bedrag, de manier van beoordelen van arbeidsongeschiktheid, de wachttijd, het arbeidsongeschiktheidspercentage, enzovoorts. Je leest hier meer over in de blog hoe je je AOV kunt vergelijken.
Als je verschillende AOV’s vergelijkt, is de kans groot dat je uitkomt bij Allianz. Want een Allianz AOV biedt je veel pluspunten. Ook financieel! Zo krijg je bij Allianz opnieuw de maximale aanvangskorting. Die korting is 30% in het eerste jaar. Bovendien maken we overstappen heel gemakkelijk voor jou. Want bij Allianz hoef je in veel gevallen niet opnieuw een medisch traject af te leggen. Hoe dat zit met onze overstapservice kan je onafhankelijk adviseur je precies vertellen. Maak dus een afspraak. Dat kan je veel profijt opleveren.

In maximaal 4 stappen kun je overstappen naar een Allianz AOV:

1) Bereken je premie

2) Vergelijk de AOV’s

3) Laat je zo nodig adviseren (overstapservice)

4) Vraag een AOV aan