Allianz en Judith Noordzij gaan all-in om ondernemers te helpen met balans

Het is 19:00 uur. Je had je voorgenomen om vandaag niet te lang door te werken. Weer mislukt. Maar je bent bijna klaar! Nog één taak van je to do list afvinken, dan snel de bestellingen klaarleggen, een e-mail sturen naar je medewerkers voor die meeting van morgen en dan kan je laptop dicht. Oh nee, wacht! Nog even één agendapunt checken, een telefoontje en dan ben je écht klaar. Echt. Althans, voor nu. Thuis klap je nog kort je laptop open.
Het ondernemerschap kent vele dagelijkse uitdagingen. Je wilt omzet draaien, je moet de markt verkennen, je wilt aan je business bouwen, je wilt vitale medewerkers, je wilt je vakkennis vergroten, je moet je administratie bijhouden en je wilt tevreden klanten. Je leeft continu in een bepaalde onzekerheid over de toekomst en bent je ervan bewust dat niks vanzelf gaat. Maar ben je je er ook van bewust hoe belangrijk jouw gezondheid is voor jouw onderneming? Ondernemen is topsport en als ondernemer ben jij de topsporter.
Om topsport te kunnen leveren is het van belang dat je mentaal en fysiek fit bent. Maar wat is dat eigenlijk? Mentaal en fysiek fit ben je als je je sterk voelt, als je in balans ben en als je je weerbaar voelt. Hoe krijg je dit voor elkaar? Door goed voor jezelf te zorgen: voldoende bewegen, sporten, gezond eten, rust inplannen, luisteren naar je lichaam, ontspannen en voldoende slapen. Een hele opsomming, die voor sommigen onhaalbaar lijkt, maar waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het bijdraagt aan jouw welzijn en dus aan dat van jouw onderneming.

Zelf heb ik op mijn 27e aan den lijve ervaren wat het met je doet als je fysiek en mentaal niet goed voor jezelf zorgt. Een burn-out, waarvan ik meer dan 12 maanden nodig had om te herstellen. In het herstelproces ben ik aan de slag gegaan met de vraag hoe ik het zo ver had laten komen. Ik kwam erachter: ik ging overal all-in. En met all-in gaan is niks mis, maar met overal continu all-in gaan wel. De balans was weg. Inmiddels ben ik zelfstandig ondernemer en ga ik nog steeds all-in, maar nu bewust. Net als een topsporter kies ik waarvoor ik all-in wil gaan en ik kies wat ik daarvoor wil doen en laten. En ik weet wat het juiste recept is om duurzaam all-in te kunnen blijven gaan: voldoende bewegen, sporten, gezond eten, rust inplannen, luisteren naar mijn lichaam, ontspannen en voldoende slapen.

Dit alles klinkt lastiger dan het is. Het kost niet veel tijd, maar het vraagt wel prioriteit. In de samenwerking tussen Allianz en mij zullen wij jullie, ondernemers, de komende maanden van content voorzien. Content waarin wij jullie inspiratie en handvatten willen bieden om meer prioriteit te geven aan jouw eigen mentale en fysieke fitheid. Zodat je sterk blijft en scherp blijft. En zodat je als topsporter all-in kunt blijven ondernemen. Wil je meer weten? Lees dan hier