5 trucs om jezelf af te sluiten tijdens je werk

Tijdens je werk is het prettig om het af en toe eens niet over werk te hebben, maar gewoon bij te kletsen met vrienden of mede-ondernemers. Echter zit niet iedereen daar altijd op te wachten. Om een voorbeeld te noemen: jij hebt net een telefoontje gekregen van een potentiële opdrachtgever met de vraag om zo snel mogelijk een uitgebreid plan van aanpak uit te werken. Tegelijkertijd is het ontzettend rumoerig om je heen. Op dat moment niet handig. Wat dan kan helpen, is om je af te sluiten van je omgeving. Hoe? Wij geven je een aantal tips om je concentratie te herpakken.
Voor het bijhouden van je netwerk is het fijn om in een zzp-verzamelgebouw te werken, maar soms is het beter om niemand om je heen te hebben die je uit je concentratie kan halen. Dan is het handig om te zoeken naar een ruimte waar het stiller is, bijvoorbeeld een stilteruimte of een eigen kantoorruimte waar niemand je kan storen.
Soms is er geen mogelijkheid om even weg te lopen van de drukte en een rustiger plekje te zoeken. Dan kun je er ook voor kiezen om op je eigen plek te blijven zitten, maar je wel af te sluiten van het geluid. Er zijn verschillende koptelefoons die een ‘noise cancelling’ functie hebben, waardoor je niet eens muziek hoeft op te zetten om je buren niet meer te horen.
Het is zeker prettig om vanaf een vaste werkplek te werken, maar soms kan het ook voor extra inspiratie zorgen als je een keer vanaf een andere locatie werkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken met uitzicht op zee? Of vanuit de bibliotheek? Met de moderne technologie die tegenwoordig beschikbaar is, kun je iedereen wie je dan ook wenst te spreken, net zo eenvoudig bereiken als wanneer je naast elkaar zou zitten.
Je zult je verbazen hoe vaak per dag je (onopgemerkt) je mobiele telefoon in je handen hebt. Om ‘even’ te checken hoe laat het is, of je uitstaande factuur al is betaald door een opdrachtgever, of je al een reactie hebt op een aanvraag. Je kunt hier korte metten mee maken door je telefoon op de ‘niet storen’ stand te zetten. Je kunt hier vaak zelfs een aantal uitzonderingen aangeven, bijvoorbeeld telefoontjes die wel door mogen komen.

Als zelfstandig ondernemer wil je natuurlijk geen enkele e-mail missen. Toch kan het soms helpen om je mail een tijdje op ‘offline’ te zetten. Hoe groot is de verleiding namelijk om even een mailtje te openen dat je net binnen ziet komen? Meteen zijn je gedachten ergens anders en duurt het weer des te langer voordat je opnieuw geconcentreerd bij je vorige taak zit. Dat mensen kunnen multitasken, is namelijk echt een illusie. Door deze regel te hanteren, check je je mail een x aantal keer per dag op vaste momenten in plaats van constant tussen alle taken door.

Je takenlijst wordt er wellicht niet korter van, maar deze tips geven je in ieder geval een houvast om geconcentreerder en dus ook efficiënter te werken. Zo krijg je per dag meer gedaan en kun je met een voldaan gevoel naar huis. Om datgeen te doen wat je verdiend hebt: ontspannen en opladen voor de volgende dag.

Wil je er onbezorgd en op volle kracht tegenaan blijven gaan? Verzeker je dan van continuïteit en sluit een arbeidsongeschiktheids­verzekering af. Lees meer over onze AOV.