4 manieren hoe je als zzp’er alvast je pensioen kunt opbouwen

Als twintiger of dertiger heb je vaak wel belangrijkere dingen aan je hoofd dan geld apart houden voor je pensioen. Sparen voor je eerstvolgende vakantie bijvoorbeeld. Voorlopig lijkt je pensioen totaal nog niet aan de orde. Toch moet je je als ondernemer anders voorbereiden op je pensioen dan een medewerker in loondienst. Je bouwt namelijk als ondernemer niet automatisch pensioen op, dit moet je zelf opbouwen.
Uit onderzoek van Allianz is gebleken dat slechts 40 procent van de zpp’ers bewust bezig is met het opbouwen van zijn of haar pensioen. Eigenlijk is dat percentage aan de lage kant, want hoe zorgt de rest er dan voor dat ze genoeg te besteden hebben na hun pensioendatum? Daarom geeft Allianz je een aantal tips hoe je op een laagdrempelige manier toch alvast kunt beginnen met het opbouwen van je pensioen.
Je kunt niet weten hoeveel pensioen je moet opbouwen als je niet weet hoeveel je straks nodig hebt. De een denkt prima met minder te kunnen doen, de ander wil niet inleveren op de huidige levenstandaard en bijvoorbeeld nog wekelijks uit eten gaan. Denk je voldoende te hebben met bijvoorbeeld 60 procent van het inkomen dat je nu hebt, of vermoed je toch iets meer nodig te hebben? Bovendien is het belangrijk om alvast na te denken over wanneer je met pensioen wil. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je verder gaan met uitrekenen hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om dit maandelijkse pensioenbedrag te realiseren.
Een simpel trucje is om je uurtarief zo samen te stellen dat hier al een stukje pensioen in zit. Op deze manier bouw je haast automatisch elke maand al een mooi bedrag op, zonder het idee te hebben dat je aan het einde van de maand minder overhoudt. Je moet dit dan natuurlijk wel zelf handmatig iedere maand opzij zetten.
Als ondernemer mag je fiscaal vriendelijk geld opzij zetten voor je oude dag. Het deel van je inkomen dat je met een belastingvoordeel mag reserveren voor je pensioen, wordt ook wel de fiscale jaarruimte genoemd. Het is de bedoeling dat je dit bedrag besteedt aan een lijfrente om pensioen op te bouwen. De uitgaven daarvoor mag je alleen aftrekken als je in een jaar een pensioentekort hebt. Uit onderzoek bleek dat maar liefst 63 procent van de zzp’ers op dit moment nog geen idee heeft van de mogelijkheden. Dat is zonde. Gebruik daarom je fiscale jaarruimte, dan laat je als ondernemer geen geld liggen.

De belangrijkste tip is nog altijd om er op tijd over na te denken, zodat je het opbouwen van het pensioen kunt spreiden over een flink aantal jaar. Het is misschien niet het leukste taakje, maar het bespaart je wel veel gedoe. Zonder twijfel ben je jezelf daar over 10, 20, 30 of misschien wel 40 jaar dankbaar voor.

In 2016 is Allianz een strategische samenwerking aangegaan met BrightPensioen. BrightPensioen heeft een pensioenindicator ontwikkeld waarmee je eenvoudig kunt berekenen wat jouw pensioen zou kunnen zijn als je nu begint. Meer informatie hierover is te vinden op de website van BrightPensioen.