Vrijdag de dertiende: welke ongevallen komen het meest voor op het werk?

Onderuitgaan op de werkvloer. Dat is volgens CBS-onderzoek (2016) de meest voorkomende oorzaak van een arbeidsongeval waarbij iemand 4 dagen of langer uitgeschakeld is. In bijna 30% van de gevallen ontstond een blessure door uitglijden, struikelen of vallen. En dat was niet specifiek op vrijdag de dertiende.

Dit zijn volgens het CBS-onderzoek de 5  belangrijkste oorzaken van letsel bij arbeidsongevallen die tot een langer verzuim leiden:

1 Uitglijden, struikelen of val.
2 Door iemand bedreigd, gebeten, geschopt.
3 Door een voorwerp geraakt.
4 Beknelling
5 Val van hoogte.

Dit is het letsel dat het meest werd opgelopen:

1 Ontwrichtingen, verstuikingen en verrekkingen.
2 Geestelijk letsel.
3 Combinatie van lichamelijk en geestelijk letsel.
4 Wonden en oppervlakkige letsels.
5 Botbreuken.

Ook de Inspectie SZW  heeft vorig jaar het aantal arbeidsongevallen geanalyseerd. Daarbij kwam vallen eveneens uit de bus als belangrijke veroorzaker van letsel. Bovendien blijkt uit deze analyse dat de meeste ernstige arbeidsongevallen vooral plaatsvinden tussen 9.00 en 11.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur, en dan vooral in de maanden oktober en november. Daarnaast vallen in de horeca de meeste ongevallen in het weekend, en in de sector cultuur, sport en recreatie op de woensdag. In de landbouw, bosbouw en visserij zijn de maandag en dinsdag dé ongevalsdagen.
Het goede nieuws is dus dat vrijdag de dertiende niet een extra gevaarlijke dag is. Toch kan er altijd iets gebeuren. Zo kreeg metselaar Roy een bal tegen zijn duim toen hij met zijn kinderen buiten aan het voetballen was. Hij kon ruim 6 weken zijn werk niet uitvoeren. En voor een zelfstandige betekent geen werk: geen inkomen. Wil je daaraan iets doen? Dan biedt een arbeidsongeschiktheids­verzekering(AOV)  uitkomst. Niet alleen op vrijdag de dertiende, maar het hele jaar door. Bereken nu direct jouw premie.