Pensioenkeuzes als je pensioen vrijkomt

√ Pensioen dat bij je past
√ Vast of variabel pensioen 
√ Pensioen wanneer je wilt

Pensioenkeuzes – Voor een pensioen dat bij je past 

Binnenkort krijg je het pensioenkapitaal dat je via je werkgever hebt opgebouwd voor je pensioen. Van dat pensioenkapitaal koop je je pensioenuitkering. Daarbij heb je enkele keuzes. Maar hoe maak je de juiste keuzes? Op deze pagina krijg je antwoord op de belangrijkste vragen over je pensioenkeuzes. Zo kies je het pensioen dat bij jou past. 
Het pensioen via je werkgever(s) krijg je niet automatisch op je rekening als je met pensioen gaat. Voor de opbouw van je pensioen zijn er pensioenpremies betaald. Er is dus een pensioenpot. Als je binnenkort met pensioen gaat, bepaal je zelf welk pensioen je wilt. Daarvoor moet je enkele keuzes maken. Bijvoorbeeld of je iedere maand hetzelfde bedrag wilt krijgen. Of dat je eerst een hoger pensioen wilt en later een lager pensioen. 

Als je via je werkgever pensioen hebt opgebouwd, bepaal je zelf hoe dat pensioen eruitziet. Daarvoor maak je enkele keuzes.

Een vast pensioen of een variabel pensioen.

• Bij een vast pensioen krijg je iedere maand hetzelfde bedrag. Je leven lang. 

• Bij een variabel pensioen weet je niet hoeveel pensioen je per maand krijgt. Want we blijven een deel van je pensioen beleggen. Je pensioen kan daardoor hoger worden, maar ook lager. Dat hangt af van de beleggingsresultaten, de rente en de gemiddelde levensverwachting. 

• Heb je je pensioen nodig voor je vaste lasten en dagelijkse uitgaven? Dan kiezen veel mensen voor een vast pensioen. Dat biedt zekerheid. Maar doordat alles duurder wordt (inflatie), daalt je koopkracht wel met de jaren.

• Heb je naast je pensioen andere inkomsten? Of spaargeld? Dan kan een variabel pensioen een goede keuze zijn. Maar dat hangt af van je persoonlijke situatie. 

• Heb je je pensioen niet nodig voor je vaste lasten en dagelijkse uitgaven? En wil je je pensioen gebruiken voor extra comfort of grote uitgaven? Dan kan een variabel pensioen een goede keuze zijn. Hierbij loop je wel het risico dat je pensioen lager kan worden. 

Bedenk welke risico’s je pensioen mag lopen. Beantwoord daarbij de volgende vragen: 

• Maak je je zorgen dat je pensioen zou kunnen dalen?

• Heb je voldoende inkomen om (tijdelijk) een lager pensioen op te kunnen vangen?

• Vind je het erg dat je minder kunt kopen als alles duurder wordt? 

Vind je het moeilijk om deze vragen te beantwoorden? Of twijfel je? Overleg dan met je financieel adviseur. Of met een adviseur bij jou in de buurt.

Wil je en kan je wat meer risico nemen met je pensioen? Bijvoorbeeld omdat je al een vast inkomen hebt, dan past een variabel pensioen misschien goed bij je. 

Wil je zekerheid? Dan is een vast pensioen misschien beter voor je. 

Bedenk wat je financiële situatie is als je met pensioen gaat. Doe dat met de volgende vragen:

• Hoe belangrijk is het pensioen voor je dat je nu gaat regelen?

o Heb je dit pensioen voor de vaste lasten en dagelijkse uitgaven? Of ga je dit pensioen gebruiken voor extra uitgaven? En zou je ook zonder dit pensioen goed kunnen rondkomen? 

• Heb je nog een ander inkomen als je met pensioen gaat?

o Krijg je AOW als je met pensioen gaat?

o Krijg je naast dit pensioen ook een ander pensioen?

o Krijg je naast dit pensioen ook geld van bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering?

o Heb je geld gespaard voor als je met pensioen gaat?

• Kan je een daling van het pensioen  met bijvoorbeeld 25% financieel opvangen? 

o Kun je dan je gewone uitgaven - zoals je boodschappen en woonlasten – nog betalen? 

o Kun je dan iets minder extra uitgeven? 

o Of maakt het weinig uit?

Je kunt ook je pensioenuitkering berekenen. Dan weet je hoe hoog je pensioen is.

Bij Allianz kun je kiezen voor: 

• het Allianz Direct Ingaand Zeker Pensioen

• het Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen 

• een combinatie van vast pensioen en variabel pensioen

Het Allianz Direct Ingaand Zeker Pensioen is een vast pensioen. Hierbij weet je dus zeker hoeveel pensioen je iedere maand krijgt. Dit pensioen is wel afhankelijk van de rente: Een lage rente betekent een laag pensioen. Dit pensioen kan dus lager uitvallen  dan je dacht. Uitstellen en wachten tot de rente stijgt is niet altijd mogelijk. 

Bij het Allianz Direct Ingaand Zeker Pensioen heb je enkele keuzes. 

• Je kunt kiezen voor een pensioen dat iedere maand gelijk is of een pensioen dat de eerste jaren hoger is en de jaren daarna lager. 

• Je kunt ervoor kiezen dat je al pensioen krijgt voordat je AOW krijgt.

• Je kunt ervoor kiezen dat je partner een uitkering krijgt als je overlijdt (partnerpensioen).

In Binnenkort met pensioen zie je de voordelen en nadelen van dit pensioen. Je kunt ook je pensioenuitkering berekenen. Dan weet je hoe hoog je pensioen is.

Het Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen is een variabel pensioen. Hierbij blijven we je pensioen beleggen. Het voordeel is dat je pensioen minder afhankelijk is van de lage rente en dat je pensioen hoger kan worden als de beleggingen het goed doen. Maar als de beleggingen tegenvallen, kan je pensioen ook lager worden. De hoogte van je pensioen verandert ieder jaar. Dat hangt af van de beleggingen, de rente en hoe oud we worden in ons land (levensverwachting).

Bij het Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen heb je enkele keuzes. 

• Je kunt kiezen voor een variabel pensioen dat hoger begint dan een vast pensioen en daarna, naar verwachting, ongeveer gelijk blijft. 

• Je kunt kiezen voor een variabel pensioen dat bij aanvang ongeveer even hoog is als een vast pensioen en daarna, naar verwachting, zal stijgen. 

• Je kunt ervoor kiezen dat je partnerpensioen krijgt als je overlijdt (partnerpensioen).

• Je kunt kiezen voor een combinatie van een vast en een variabel pensioen. 

Het Allianz Direct Ingaand Keuze Pensioen kun je alleen via een financieel adviseur regelen. Hier vind je een adviseur bij jou in de buurt.

In Binnenkort met pensioen zie je de voordelen en nadelen van dit pensioen. Je kunt ook je pensioenuitkering berekenen. Dan weet je hoe hoog je pensioen is.

Dit pensioen kun je alleen via een financieel adviseur regelen. Hier vind je een adviseur bij jou in de buurt.

Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door je financieel adviseur. Samen maken jullie de juiste keuzes. Heb je geen adviseur? Laat je dan adviseren door een adviseur bij jou in de buurt.