AOV van Allianz

✓ 3 maanden gratis
✓ Kies zelf wat u verzekert
✓ Dagelijks opzegbaar
✓ Betaalbare premie

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Arbeidsongeschiktheid, daar wilt u als ondernemer niet over nadenken. Maar soms loont het om dat toch even te doen. Wat gebeurt er als u ziek wordt en een langere periode niet kunt werken? Heeft u genoeg geld om deze periode te overbruggen of doet u er verstandig aan om een AOV af te sluiten?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: wat is dat?

Voor veel zelfstandigen is arbeidsongeschiktheid het begin van de bijstand. Er is geen financieel vangnet van de overheid als u als ZZP'er of ondernemer arbeidsongeschikt raakt. U kunt deze situatie voorkomen door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Deze verzekering beschermt uw inkomen als u niet kunt werken door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval.

Wat als u arbeidsongeschikt wordt?

De zaak loopt goed, de opdrachten stromen binnen. En toch kan het zijn dat u wakker ligt. Misschien omdat het privé niet helemaal naar wens is of omdat u even geen inspiratie heeft. Wakker liggen is nooit goed, dus doe er iets mee. Het is dan mooi als u een AOV (in de volksmond beter bekend als 'arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’) bij Allianz heeft.

Wat kost een AOV?

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp hangen voor een deel af van de keuzes die u maakt. U kunt dus gedeeltelijk zelf bepalen hoeveel premie u betaalt. Wilt u weten wat een AOV voor u kost? Dan kunt u een AOV premie bereken of een AOV aanvragen. Een AOV premie berekenen kan erg snel. U hoeft alleen uw beroep, jaarinkomen, leeftijd en de gewenste ingangsdatum in te vullen.

AOV aanvragen

Arbeidsongeschiktheidscijfers van zzp'ers

10

van de zzp’ers raakt arbeidsongeschikt.

78

van de zzp’ers heeft niets geregeld bij arbeidsongeschiktheid.

De pluspunten van onze AOV's

Iedere aov is naar wens aan te passen. Zo bepaalt u grotendeels zelf hoeveel premie u gaat betalen. Enkele voorbeelden waaruit u kunt kiezen:  

 • Altijd direct opzegbaar. Zelfs in het eerste jaar. 
 • Het bedrag dat u uitgekeerd krijgt kan in hoogte verschillen. Zo kunt u kiezen voor de eerste twee jaar een laag bedrag en daarna hoog. 
 • Een heel eenvoudig uitkeringsschema. Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan krijgt u 50% uitgekeerd. Als u voor meer dan 65% niet meer kunt werken krijgt u van ons een volledige uitkering. 

Bekijk onze verzekeringen

Fundament AOV

Uw maandelijkse uitgaven verzekerd.

Naar Fundament AOV

Maatwerk AOV

Kiezen in welke periode u minder nodig heeft.

Naar Maatwerk AOV

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

Wilt u zelf direct een aov afsluiten? Een AOV aanvragen kan bij Allianz in 4 stappen.

 1. AOV kiezen
  Kies de verzekering die u wilt afsluiten en selecteer uw dekking.
 2. Vragen beantwoorden
  Start de AOV-aanvraag met het beantwoorden van onze vragen over uw beroep, opleiding en sport. Tot slot stellen wij u een aantal vragen die voor de beoordeling van de AOV-aanvraag van belang zijn. Bijvoorbeeld of u wel eens in aanraking bent geweest met de politie.
 3. Kennis- en ervaringstoets
  Omdat u zelfstandig de AOV aanvraagt, zijn wij wettelijk verplicht een paar vragen te stellen over de uw kennis van en ervaring met het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo toetsen wij of u begrijpt welke risico’s u loopt.
 4. AOV aanvragen 

Zoals u kunt lezen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering een verzekering die bij het afsluiten goed moet worden afgestemd op uw situatie. Als u er tijdens het afsluiten van uw AOV achter komt dat u het te ingewikkeld vindt dan kunt u ons raadplegen via de chat.

Veelgestelde vragen over AOV

De premie die u betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp, hangt af van een aantal zaken. Twee daarvan liggen vast: uw leeftijd en beroep. Daarnaast zijn er factoren waar u zelf invloed op heeft:

 • het deel van uw inkomen dat u verzekert (het verzekerd bedrag)
 • vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid u een uitkering wilt krijgen
 • hoe wij uw arbeidsongeschiktheid beoordelen
 • wanneer uw uitkering moet beginnen
 • tot wanneer de uitkering doorloopt
 • wel of geen stijgende uitkering
 • of u alleen arbeidsongeschiktheid door een ongeval verzekert

De meeste keuzes kunt u nog veranderen. Dat moet ook, want uw situatie kan veranderen. U gaat bijvoorbeeld meer verdienen, of juist minder. U verandert van beroep. Of u wilt meer zekerheid, of juist minder. Geef veranderingen en wensen altijd direct aan uw verzekeringsadviseur of ons door. Wij kijken dan of we de verzekering moeten aanpassen, en of dat ook kan. Wilt u de verzekering stoppen? Geef dat dan door aan uw verzekeringsadviseur of aan ons.

U betaalt elk jaar de premie. U kunt de premie ook per halfjaar, per 3 maanden of per maand betalen. Dan betaalt u wel de extra kosten die wij daarvoor maken.

U bent arbeidsongeschikt als u niet meer kunt werken. Dat moet komen door ziekte, orgaandonatie of een ongeval. Om de hoogte van de premie te kunnen bepalen, is het belangrijk dat wij weten hoe groot het risico is dat u tijdens de looptijd van de verzekering arbeidsongeschikt wordt. Wilt u meer weten over gezondheidsvragen? Kijk dan op www.verzekeraars.nl/gezondheidsverklaring.

Er zijn verschillende soorten AOV’s. Hoe kiest u daaruit de AOV die het beste past bij uw wensen en situatie? Waar moet u op letten als u AOV’s wilt vergelijken? Natuurlijk speelt de premie een rol. Maar er zijn meer factoren belangrijk, zoals: 

 1. Waarvoor bent u verzekerd?
 2. Sommenverzekering of schadeverzekering?
 3. Verzekerd bedrag
 4. Beoordeling arbeidsongeschiktheid
 5. Wachttijd of eigen-risicotermijn
 6. Arbeidsongeschiktheids­percentage
 7. Eindleeftijd
 8. Vaste of variabele premie
 9. Jaarlijkse stijging verzekerd bedrag en uitkering mogelijk?

Heb jij een AOV?

Ondernemer Lisette Kaptein vertelt over haar ervaringen.