Pensioen

Als zzp’er of mkb’er moet je zelf voor je pensioen zorgen. Wat is de beste manier? Hier lees je meer over het opbouwen van een pensioen, zodat je je eigen strategie kunt bepalen.

placeholder

4 manieren hoe je als zzp’er alvast je pensioen kunt opbouwen

|

Als twintiger of dertiger heb je vaak wel belangrijkere dingen aan je hoofd dan geld apart houden voor je pensioen. Sparen voor je eerstvolgende vakantie bijvoorbeeld. Voorlopig lijkt je pensioen totaal nog niet aan de orde. Toch moet je je als ondernemer anders voorbereiden op je pensioen dan een medewerker in loondienst. Je bouwt namelijk als ondernemer niet automatisch pensioen op, dit moet je zelf opbouwen.

Lees verder

placeholder

Fiscale jaarruimte gebruiken = geen geld laten liggen

|

Als ondernemer mag je fiscaal vriendelijk geld opzij zetten voor je oude dag. 63% van de zzp’ers heeft echter geen idee van de mogelijkheden. En 91% van de zzp’ers schat het belastingvoordeel te laag in, zo blijkt uit onderzoek van Allianz en Bright. Laat jij geld liggen?

Lees verder

placeholder

Neem jij als dga je pensioen nu écht in eigen beheer?

|

Tot 2017 kon je als dga pensioen in eigen beheer opbouwen. Dat was fiscaal voordelig. Veel dga’s kozen dan ook om die reden voor eigen beheer, niet zozeer om een goed pensioen op te bouwen. Nu deze pensioenroute sinds 1 april 2017 is afgesneden, rest de vraag: ga je nu echt iets aan je pensioen doen? En welke opties heb je dan?

Lees verder

Alle blogs over Pensioen

Bekijk alle blogs