• Blog
  • Cyber
  • Welke zorgen een cyberverzekering je uit handen kan nemen

Welke zorgen een cyberverzekering je uit handen kan nemen

|

Een grote kans dat je nog niet eerder stil hebt gestaan bij wat nu eigenlijk de gevolgen zijn als je bedrijf dan toch het slachtoffer wordt van een cyberaanval. Want waarom zou je? Dat overkomt jou toch niet? Toch blijkt uit onderzoek van F-Secure dat het aantal cyberaanvallen in de tweede helft van 2018 wederom sterk is gestegen.

Blog

Bedrijven in de financiële en ICT-sectoren detecteerden de meeste aanvallen. Maar dat betekent niet dat als jij een schildersbedrijf of kledingwinkel hebt, je onbereikbaar bent voor cybercriminelen. Natuurlijk ben je heus wel kritisch bij alle zaken die je online opent, installeert en toelaat op je computer. Tegelijkertijd worden cyberaanvallen steeds professioneler en passen cybercriminelen gehaaide technieken toe.

En opeens is het dan zover: ook jou hebben cybercriminelen weten te misleiden. Balen, daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. En nu? Als je niet verzekerd bent tegen cyberaanvallen, moet je dit op eigen kracht vanaf de bodem uitzoeken. Maar stel je eens voor dat je een cyberverzekering hebt afgesloten. Dan helpt Allianz je bij het volgende:

Financiële schade

Er zijn ontelbare manieren waarop een cyberaanval financiële rompslomp kan veroorzaken bij een bedrijf. Zo kan je telefoonrekening flink oplopen wanneer het telefoonsysteem wordt gehackt. Of wat dacht je van digitale afpersing? Zo komt het voor dat een cybercrimineel het computersysteem als het ware ‘gijzelt’ totdat er een bepaald bedrag wordt betaald. Een cyberverzekering zorgt er dan voor dat je hulp krijgt van specialisten om dit op een goede manier op te lossen. Ook komt een verzekering je financieel tegemoet.

Aansprakelijkheid

Een ander risico dat je loopt, is dat na de cyberaanval bepaalde gegevens op straat komen te liggen. Gevoelige data van jouw klanten. Alsof dat nog niet genoeg was, moet je waarschijnlijk ook nog aangifte doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Met een cyberverzekering ben je verzekerd tegen deze aansprakelijkheid. Ook als er intern onderzoek moet worden gedaan naar dit incident, kan dit verhaald worden op de verzekering.

Herstel van programmatuur en data

Onder programmatuur worden alle programma’s gerekend die kunnen worden uitgevoerd op apparatuur. Ook deze kunnen schade oplopen. Zo kan een hacker bepaalde programma’s versleutelen waardoor jij geen toegang meer hebt. Met behulp van een specialist krijg jij toch weer toegang tot alle data en programma’s.

Expertise van specialisten

Je kunt als ondernemer niet overal verstand van hebben. Daarom heeft Allianz de beschikking over een aantal specialisten. Deze cyber IT-, forensische-, juridische-, communicatie- en kredietbeheer specialisten hebben de expertise om een passend advies te geven bij elk specifiek incident. Zo kan een communicatiespecialist je bijvoorbeeld ondersteunen bij het informeren van je klanten en over wat het beste plan van aanpak is.

Natuurlijk hoeft er nog niet eens daadwerkelijk iets te zijn gebeurd voordat je contact mag opnemen met Allianz. Ook als je een vermoeden hebt van een cyberincident, kun je bellen met de Allianz Cyber Hulpdienst. En is een cyberincident binnen 72 uur opgelost? Dan heb je geen eigen risico. Met de ondersteuning van de cyberspecialisten beperk je de schade en versnel je het herstel van je onderneming. Zodat je snel weer aan de slag kunt met datgeen waar je energie van krijgt: ondernemen.

Is een Cyberverzekering iets voor jou?

Kom er binnen 10 minuten achter welke cyberrisico’s jouw onderneming loopt en hoe je cybercrime en cyberrisico’s kunt beperken met de juiste voorzorgsmaatregelen. Ga naar www.allianz.nl/cyberrisicoscan.