De grens over met je bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering

Nederland staat bekend als een ondernemend land. Niet alleen in Nederland, maar juist ook daarbuiten. De mooiste voorbeelden van Nederlandse bedrijven die succesvol zijn in het buitenland, komen regelmatig voorbij. Wie kent niet het betaalplatform van Adyen of de fietsen van VanMoof? Maar ondernemen in het buitenland brengt minstens evenveel risico’s met zich mee als je bedrijf in Nederland hebben. Hoe zit dat bijvoorbeeld met je bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering? Geldt die ook in het buitenland?

Je bedrijf kan op veel manieren te maken krijgen met andere landen. Het  is dan ook belangrijk dat je dat goed in kaart brengt. Koop je zelf producten in het buitenland? Of alleen maar grondstoffen voor je eigen producten? Heb je vestigingen of werknemers in andere landen? Zijn die in dienst bij de vestiging in Nederland of heb je een aparte vestiging in dat land? Verkoop je je producten of diensten in het buitenland? Of reis je regelmatig naar andere landen?

Veel vragen die je kunnen helpen om je risico’s rondom ondernemen in het buitenland in kaart te brengen. Dat is een belangrijke start om te bepalen in hoeverre je bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering moet worden aangepast.

Uiteraard is elke verzekering anders. Maar sommige bepalingen zijn terug te vinden in veel voorwaarden. Dat is ook zo voor de bepaling waar je bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering geldt. Je bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering zelf geldt meestal in de hele wereld. Het uitgangspunt is verder vrijwel altijd dat je bedrijf gevestigd moet zijn in Nederland. Dat betekent dat vestigingen in het buitenland standaard niet verzekerd zijn. Soms is het wel mogelijk om daar een oplossing voor te vinden. Bespreek dat met je adviseur.

Dat je verzekering in de hele wereld geldt, betekent niet dat alles verzekerd is. Vaak is in er geen dekking voor aansprakelijkheid die gebaseerd is op het recht in de Verenigde Staten en Canada. Dat komt omdat de regels daar op veel vlakken anders zijn dan in Nederland. De wetgeving per staat verschilt bijvoorbeeld, maar ook de juryrechtspraak daar kan leiden tot onverwachte uitkomsten. Bovendien kunnen schadevergoedingen erg hoog uitpakken, bijvoorbeeld omdat het sociale stelsel minder goed is.

Reis je ook voor je werk naar andere landen? Dan geldt je aansprakelijkheids­verzekering ook tijdens die reizen. Maar let op, dat geldt alleen voor de activiteiten die vallen binnen de omschrijving van je bedrijf. Het is dus geen vervanging voor een zakelijke reisverzekering.

  1. Breng eerst je risico’s in kaart. Welke activiteiten zijn er in het buitenland, hoe is dat juridisch geregeld met vestigingen? Met wie werk je in het buitenland (denk aan inkoop, verkoop)? En werken er mensen voor je bedrijf in het buitenland?
  2. Kijk naar de voorwaarden van je bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering. Staan daar nog andere bepalingen in dan hierboven? Staat er op je polis iets beschreven? 
  3. Zorg dat je bedrijf en de bepalingen passend zijn. Daar kom je vaak niet zomaar uit. Vraag daarom hulp aan een adviseur!