• Blog
  • Auto
  • Waar let je op bij een bestelautoverzekering grijs kenteken?

Waar let je op bij een bestelautoverzekering grijs kenteken?

|

Voor je bedrijf heb je een bestelauto. Om goederen, leveringen of werkmateriaal mee te vervoeren. Je gebruikt de bestelauto dus zakelijk. Daardoor kun je de auto aanmerken als ‘grijs kenteken’. Dat levert je belastingvoordelen op. Maar is er voor de verzekering een verschil tussen een grijs of geel kenteken?

Blog

Waarom kies je voor een grijs kenteken?

Een ‘grijs kenteken’ is fiscaal aantrekkelijk omdat je minder wegenbelasting betaalt. Maar ook omdat bij aanschaf van de bestelauto vrijstelling kunt krijgen voor de bpm en de btw kunt aftrekken. Je auto moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. Voor een ‘grijs kenteken’ moet de bestelauto ingericht zijn voor goederenvervoer, bijvoorbeeld met een laadruimte zonder zitplaatsen, en mag de auto niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Andere eisen voor een ‘grijs-kenteken’-bestelauto:

  • Jij moet voor de omzetbelasting ondernemer zijn en een btw-nummer hebben.
  • De bestelauto moet op jouw naam staan.
  • Je moet de bestelauto ten minste 10% van al je kilometers zakelijk rijden.

Voldoet jouw bestelauto aan de fiscale regels? Check het op de site van de Belastingdienst.

Je bestelauto is een bedrijfsinvestering waarvoor aftrek mogelijk is. Als je meer dan €2.300,- investeert, kun je 28% daarvan aftrekken van de winst. Check hier of je recht hebt op deze kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Wat is grijs aan het kenteken?

De aanduiding ‘grijs kenteken’ stamt uit de tijd dat het kentekenbewijs van een bestelauto grijs was. Sinds de invoering van de kentekencard is het kleurverschil tussen kentekenbewijzen van de verschillende categorieën voertuigen verdwenen. Een ‘ bestelautoverzekering grijs kenteken’ zegt dus niets over de kleur van het kenteken, maar is gewoon een verzekering voor je bestelauto. Je herkent ‘grijze kentekens’ aan de eerste letter van het kenteken: dit is een B of een V.

Bestelautoverzekering grijs kenteken 

We hebben al vastgesteld dat een ‘grijs kenteken’ gewoon een bestelauto is: een auto gemaakt voor goederenvervoer met een laadruimte en met een maximaal beladen gewicht van 3.500kg. Voor die auto sluit je een bestelautoverzekering. Maar waar moet je op letten?

Bestelautoverzekering grijs kenteken afsluiten

Allereerst bepaal je hoe je je bestelauto wilt verzekeren: WA of WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco? Dan kijk je naar welke extra verzekeringen je nodig hebt: extra pechhulp, een verzekering voor inzittenden of een verzekering voor je lading? Er dan bereken je de premie. Die van de Allianz Zakelijke Bestelautoverzekering kun je hier berekenen. En dan kun je de bestelautoverzekering afsluiten. Of je geeft dat hele proces uit handen. Je laat het bijvoorbeeld over aan een onafhankelijk verzekeringsadviseur. Dan weet je zeker dat je goed zit.