Veilig rijden bij een laagstaande zon

|

Wie autorijdt, kent het verschijnsel: slecht zicht door een verblindende zon. Iets wat vooral in de winter voorkomt. Dan staat de zon namelijk veel lager dan in de zomer. De laagstaande zon is een belangrijke veroorzaker van ongelukken. Wat valt ertegen te doen?

Blog

20% meer ongelukken

Het Verbond van Verzekeraars heeft uitgerekend dat een laagstaande zon in de ochtendspits leidt tot 20% meer aanrijdingen, vooral tussen auto’s. Dat komt neer op circa 500 extra aanrijdingen. In de avondspits veroorzaakt een laagstaande zon vooral meer ongevallen op provinciale en gemeentelijke wegen. Ook zijn er dan meer aanrijdingen met voetgangers en fietsers en met dieren.

Tips tegen verblinding

Zorg ervoor dat u altijd een zonnebril in uw auto heeft liggen. Een goede zonnebril beschermt uw ogen tegen reflecterend licht en schitteringen op het wegdek.

  • Maak gebruik van de zonneklep bij de voorruit.
  • Zorg ervoor dat uw ramen goed schoon zijn, aan de binnen- en buitenkant. De weerspiegeling van de zon op vieze ruiten zorgt voor een slechter zicht. Zeker bij een nat wegdek. De zon weerkaatst dan door het water op het wegdek.
  • Zorg ervoor dat u zichtbaar bent voor medeweggebruikers. Doe daarom altijd uw dimlicht aan.
  • Pas uw rijgedrag aan. Verminder uw snelheid, zodat u tijdig kunt reageren.

Schade door laagstaande zon

Krijgt u ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch schade aan uw auto? En heeft u de schade zelf veroorzaakt? Dan bent u daarvoor verzekerd als u een Volledig Casco-verzekering heeft. Als iemand anders u aanrijdt, is de ander aansprakelijk voor deze schade via zijn WA-autoverzekering.