Wat kost een AOV?

|

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) betaalbaar? Heel wat zzp’ers en mkb’ers denken van niet. Zij gaan uit van een AOV-premie van zeker € 800,- per maand. Maar in de meeste gevallen kost een AOV veel minder. Waar moet je op letten?

Blog

Voorbeelden

Hoeveel een AOV kost, is afhankelijk van een aantal zaken, zoals je leeftijd, je beroep, het deel van je inkomen dat je wilt verzekeren, je verzekerd bedrag en het eigen risico dat je kiest. Bij Allianz kun je bijvoorbeeld uitkomen op de volgende AOV-premies:

*indicatie op basis van het inkomen

Leeftijd en beroep

Je kunt de premie voor een deel zelf bepalen door slimme keuzes te maken. Op twee zaken heb je zelf geen invloed: je leeftijd en het werk dat je doet. Hoe ouder je bent en hoe zwaarder je werk is, hoe meer premie je betaalt. Als je bouwvakker bent, betaal je bijvoorbeeld meer dan een IT-specialist. Hieronder staan de zaken waar je zelf wel invloed op hebt.

Het deel van je inkomen dat je verzekert

Standaard gaat een AOV uit van 80% van je inkomen. Heb je aan minder genoeg? Dan kun je dit deel verlagen. 

Het percentage arbeidsongeschiktheid

Je krijgt pas een uitkering als je voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt bent, bijvoorbeeld 25%. Dan kun je nog voor 75% werken. Je kunt er ook voor kiezen het percentage waarbij je een uitkering krijgt te verhogen, bijvoorbeeld naar 55% of 80%. Dan betaal je minder premie. Maar dan krijg je wel pas een uitkering vanaf dit hogere percentage arbeidsongeschiktheid.

Wanneer je uitkering moet beginnen (eigen risico)

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je altijd een eigen-risicotermijn. Dat is periode waarin  je al wel arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering krijgt. Je kunt die termijn zelf bepalen. Je kunt kiezen voor 2 weken maar ook voor 2 maanden. Hoe langer deze periode duurt, hoe minder premie je betaalt. Maar dan krijg je dus ook pas later een uitkering.

Tot wanneer de uitkering doorloopt

Veel ondernemers kiezen ervoor om de uitkering door te laten gaan tot hun 67e. Je kunt er voor kiezen om de uitkering eerder te laten stoppen. Ook dan betaal je minder premie.

Wel of geen stijgende uitkering

Elk jaar wordt het dagelijks leven iets duurder. Daarom kun je ervoor kiezen om je uitkering elk jaar iets te laten stijgen, bijvoorbeeld met 1%. Hoe hoger de stijging, hoe meer premie je betaalt.

Meer weten over hoeveel een AOV je kost? Bereken dan hier je premie.