Veilig werken in de kou

|

De komende dagen wordt het koud in Nederland, heel koud! Goed nieuws voor schaatsliefhebbers. Maar niet als je veel in de buitenlucht werkt, bijvoorbeeld als bouwvakker of tuinman. Werken in de kou is niet alleen onaangenaam. Het kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen bij extra lage temperaturen.

Blog

Wat gebeurt er bij werken in de kou?

Je krijgt het koud als je lichaam meer warmte verliest dan produceert. Je gaat dan rillen. Op die manier probeert je lichaam meer warmte te produceren. Ook vermindert je lichaam de doorstroming van de bloedvaten aan de buitenkant van je lichaam, zodat er minder warmte wordt afgeven. Je huid voelt dan koud aan, net als je handen, voeten, neus en oren. Als dit niet helpt en je zelf geen maatregelen neemt,  bestaat de kans op onderkoeling en bevriezing.

Wanneer is het beter om niet te werken in de kou?

In de Arbowet, met de regels voor gezond en veilig werken, staat niet precies wanneer het te koud is om buiten te werken. De FNV heeft wel richtlijnen opgesteld:

 • Onder de plus 15 graden Celsius: zorg voor extra bescherming, bijvoorbeeld een extra dikke jas of handschoenen.
 • Onder de min 6 graden Celsius: leg het werk stil. Werken is dan niet meer verantwoord volgens de FNV.

Tips voor werken in de kou

Draag de juiste kleding

 • Draag isolerende, waterdichte, goed ventilerende kleding.
 • Draag meerdere lagen kleding, die je makkelijk aan en uit kunt trekken
 •  Zet een muts of capuchon op. Je verliest namelijk veel lichaamswarmte via je hoofd.
 • Draag dikke wollen sokken om je voeten warm te houden. Zijn ze nat geworden? Trek dan zo snel mogelijk een droog paar aan.
 • Draag veiligheidsschoenen of veiligheidslaarzen met dikke zolen voor een betere isolatie.
 • Draag handschoenen. Neem ook altijd een extra paar mee dat je kunt aantrekken als de handschoenen die je aan hebt nat geworden zijn.
 • Draag thermo-ondergoed, dat vocht goed afvoert.
 • Maak gebruik van heatpacks, die je in je zak kunt stoppen.
 • Is er nog een stukje huid bloot? Smeer het in met vaseline.

Beweeg regelmatig
Blijf in beweging. Zo produceert je lichaam meer warmte. Vermijd dus werk waarbij je lang stil moet zitten of staan. Beweging is dus goed, maar overdrijf het niet. Voorkom dat je te veel gaat zweten, want dat koelt je lichaam juist weer af.

Pauzeer vaker
Neem vaker pauzes in een warme, droge ruimte. Trek daarbij je overkleding uit, anders heb je daar niets meer aan als je weer naar buiten gaat.

Eet en drink goed
Het kost je lichaam veel energie om je lichaam in de kou op de juiste temperatuur te houden. Eet daarom goed. En drink regelmatig warme dranken, omdat kou je sneller uitdroogt. Liever geen dranken met cafeïne, zoals koffie. Cafeïne vergroot de doorbloeding van de huid, waardoor je onnodig warmte verliest.

Let op je gereedschap en materialen
Er kan zich ijs afzetten op je gereedschap en machines. Dit kun je voorkomen door deze materialen goed af te dekken. Of zet alles binnen als dat mogelijk is. Het helpt ook om de handvatten te isoleren, zodat ze niet zo koud aanvoelen. Vooral metalen handvatten onttrekken veel warmte aan je handen. Hou er daarnaast rekening mee dat gereedschap en machines een temperatuurlimiet kunnen hebben. Let daarop om onveilige situaties te voorkomen.

Scherm je werkplek af
Plaats windschermen of een overkapping als dat mogelijk is. En zorg ervoor dat de vloer droog blijft. Door  houten of kunststofvlonders te gebruiken voorkom je afkoeling door koude vloeren. Plaats zo mogelijk heaters rond de werkplek. Maar het allerbeste is het nog om te kijken of je je werkzaamheden op een andere, warmere locatie kunt uitvoeren.

Arbeidsongeschikt?

Word je ondanks deze maatregelen ziek? En kun je niet meer werken? Als zzp’er heb je dan geen inkomen. Wil je voorkomen dat je geen geld hebt als je arbeidsongeschikt raakt? Sluit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering  af. Lees meer over het nut van een AOV en bereken je premie.