Een goedkope AOV? 5 tips om te besparen op je AOV

|

Veel ondernemers zien de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)  als een dure verzekering.  Maar je kunt voor een deel zelf bepalen hoe hoog je premie wordt. Lees welke keuzemogelijkheden je hebt om de premie te verlagen.

Blog

1 Kies voor een langere wachttermijn

Je AOV- premie wordt een stuk lager als je voor een langere wachttermijn kiest. In de praktijk betekent dit dat je bij arbeidsongeschiktheid een langere tijd moet overbruggen voordat je je eerste uitkering krijgt. Uiteraard moet je hierbij wel rekening houden met je financiële reserves. Lees hier meer over de wachttermijn.

2 Kies voor een lager verzekerd bedrag

Als je een AOV-sluit, kies je een verzekerd bedrag: het bedrag dat je krijgt uitgekeerd als je arbeidsongeschikt raakt. Veel ondernemers kiezen het maximum dat ze kunnen verzekeren. Maar je kunt ook voor een lager bedrag kiezen. Dan betaal je minder premie. Uiteraard krijg je dan ook minder uitkering als je arbeidsongeschikt raakt.

3 Kies voor een hogere uitkeringsdrempel

Je uitkeringsdrempel is een percentage dat je minstens arbeidsongeschikt moet zijn om een uitkering te krijgen. Hierbij geldt: hoe hoger het percentage, hoe goedkoper de premie. Dat betekent wel dat de kans groter wordt dat je niet genoeg arbeidsongeschikt bent om een AOV-uitkering te krijgen.

4 Kies voor een kortere uitkeringslooptijd

Bij het afsluiten van een AOV kies je een uitkeringslooptijd. Dit is het aantal jaar dat je een AOV-uitkering krijgt. Daarna moet je zelf voor een inkomen zorgen. Met een kortere uitkeringslooptijd is je premie lager. Maar dan moet je wel eerder voor je eigen inkomen zorgen.

5 Laat je AOV niet doorlopen totdat je AOW krijgt

Een AOV loopt vaak door totdat jij met pensioen gaat. Maar dat hoeft niet. Je kunt de uitkering ook eerder stoppen. Het is dan wel belangrijk dat je genoeg reserves hebt om de resterende periode te overbruggen.

Zoals je ziet, is het zeker mogelijk om te besparen op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Let uiteraard wel op dat je door je keuzes niet in de problemen komt bij arbeidsongeschiktheid. Want hoe lager de premie, hoe meer risico je als ondernemer loopt. En wil je weten wat voor jou de beste optie is? Maak dan een afspraak met een verzekeringsadviseur. Of bereken zelf alvast je premie.