Welke aansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor mijn bedrijf?

|

Als succesvolle ondernemer ga je uiteraard goed voorbereid aan de slag. Het inschatten van risico’s is een belangrijk onderdeel van die voorbereiding. De financiële gevolgen van sommige risico’s zijn namelijk te groot om zelf te kunnen dragen. De juiste zakelijke aansprakelijkheidsverzekering geeft je rust en zekerheid. Er zijn drie varianten. Welke aansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor jouw bedrijf?

Blog

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: voor schade aan spullen en mensen

Het meest voor de hand liggende risico is schade aan spullen van anderen. Denk dan aan iets omstoten op de werkvloer bij de klant. Of een boormachine op een dure tegelvloer laten vallen. De kosten hiervan vallen meestal nog wel mee. Het zal normaal gesproken niet het einde van je bedrijf zijn. Maar wat als de vallende boormachine letselschade, schade aan andere personen, veroorzaakt? De kosten lopen dan al snel op. Aansprakelijk gesteld worden voor een letselschade kan voor veel ondernemers een klap zijn die ze niet meer te boven komen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven genoemd) biedt gelukkig de oplossing. Let op: deze verzekering verzekert je alleen tegen schade bij jouw klanten, niet je eigen schade.

 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering: voor schade door een verkeerd advies

Een foutieve berekening. Een onvolledig advies. Dit zijn zaken die niet gedekt worden met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Als ondernemer kun je beroepsfouten van jezelf of je medewerkers helaas niet voor 100% uitsluiten. De financiële schade die hierdoor kan ontstaan is verzekerd met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Vooral voor adviserende beroepen als architecten, ingenieurs en accountants is deze verzekering geschikt. Vaak is het zelfs verplicht als voorwaarde voor het lidmaatschap van de branchevereniging of als onderdeel van de overeenkomst met de opdrachtgever. Tip: informeer bij jouw branchevereniging of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is en welke voorwaarden opgenomen moeten worden.

 

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders

Een bestuurder van een onderneming, stichting of vereniging, draagt verantwoordelijkheid. Dat hoort bij het vak, maar kan soms ingrijpende gevolgen hebben. Genomen besluiten kunnen verkeerd uitpakken. Voor de gevolgen kun je persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Dat betekent dat de schade verhaald kan worden op je privévermogen. Een zeer onwenselijke situatie die te voorkomen is met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Tip: ook als bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is het noodzakelijk om de juiste risico’s af te dekken.

 

Kies de juiste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf

Hoe geef je nu antwoord op de vraag: welke aansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor mijn bedrijf? Het begint met het in kaart brengen van je zakelijke risico’s. Informeer eens bij bevriende relaties hoe zij hiermee omgaan. Of neem contact op met een onafhankelijk adviseur in de buurt die ervoor zorgt dat je persoonlijk advies krijgt.