Je aansprakelijkheid als werkgever bij een bedrijfsuitje

Als ondernemer heb je wellicht voor die keuze gestaan: neem ik personeel aan of niet? Personeel kan je leven als ondernemer een stuk makkelijker maken. Maar je krijgt er ook een grote verantwoordelijkheid bij. Niet alleen als je personeel aan het werk is, maar ook daarbuiten. Want stel dat je met je personeel niet uit de escaperoom kunt ontsnappen ... Hoe zit het met je aansprakelijkheid als werkgever bij een bedrijfsuitje?
Als werkgever gaat je aansprakelijkheid soms erg ver. Je hebt een zorgplicht als het gaat om een veilige werkomgeving. Maar vaak ben je ook aansprakelijk als je personeel schade veroorzaakt aan spullen van een ander. Hoe ver dit soms gaat, zien we in het volgende voorbeeld uit de praktijk. Na het eten brengt de werknemer zijn servies en bestek terug naar het bedrijfsrestaurant. Op de trap liggen velletjes papier die een collega daar heeft laten liggen. De werknemer valt over de velletjes papier. Op grond van zijn zorgplicht ben je als werkgever niet aansprakelijk, maar wel omdat de collega onrechtmatig heeft gehandeld door het papier te laten liggen. Hiervoor word je als werkgever aansprakelijk gesteld.
De zorgplicht van een werkgever is erg uitgebreid. Volgens de wet is een werkgever bijna altijd aansprakelijk als een werknemer schade lijdt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden. Maar wat is dat? Tijdens de uitoefening van werkzaamheden? Alleen tijdens je werk? Op het bedrijf? Of ook daarbuiten? Dat het geen makkelijke vraag is, blijkt wel uit de grote hoeveelheid juridische uitspraken over aansprakelijkheid buiten werktijd. Kort gezegd is een werkgever alleen niet aansprakelijk als een ongeval plaatsvindt buiten de werkplek én buiten werktijd. Want dan heb je als werkgever geen zeggenschap over de situatie.
Een van de situaties die vaak onduidelijk is, is een bedrijfsuitje. Dat is immers meestal buiten de werkplek en ook buiten werktijd. Dat zou betekenen dat je als werkgever niet aansprakelijk bent als een van je werknemers iets overkomt tijdens een bedrijfsuitje. Toch is dat niet altijd het geval. Want als je het bedrijfsuitje verplicht maakt voor je personeel, geldt je zorgplicht ook tijdens een uitje. Dus kom je samen met je personeel vast te zitten in de escaperoom? En raakt daarbij iemand gewond? Dan kun je daar als werkgever aansprakelijk voor zijn.

Als werkgever heb je dus een soms vergaande zorgplicht, ook als het gaat om een bedrijfsuitje. En vergeet niet dat die zorgplicht groter wordt als er meer kans is op schade. Bijvoorbeeld als het gaat om een gevaarlijke activiteit. Of als er bijvoorbeeld alcohol geschonken wordt. Dat maakt de kans op ongelukken groter.

Daarom kun je als werkgever het beste proberen te voorkomen dat er schade ontstaat. Wees in ieder geval duidelijk over de regels tijdens een bedrijfsuitje of een borrel. Het kan ook handig zijn om een of meerdere collega’s toezicht te laten houden. Zij kunnen dan zorgen dat de regels opgevolgd worden of andere aanspreken. En gebeurt er toch iets? Dan is het goed om te weten dat je aansprakelijkheid als werkgever vaak geregeld is op je bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering.