Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

|

De meeste verzekeringen in Nederland zijn vrijwillig. Buiten een basiszorgverzekering en een WA-verzekering voor je auto, ben je niet wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten. Zo is ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Toch kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een vereiste zijn, bijvoorbeeld omdat een klant of opdrachtgever daarom vraagt. En soms stelt een brancheorganisatie een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als verplichting.

Blog

Hoe weet ik of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is? 

Omdat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, hangt het meestal af van je afspraken met je klant of opdrachtgever of je zo’n verzekering moet afsluiten. Steeds meer bedrijven die zzp’ers inhuren vragen om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dan een verplichting voor een bepaalde opdracht. Vaak geldt dan ook een minimaal verzekerd bedrag. Voor een opdrachtgever betekent dit extra zekerheid. Als zelfstandig ondernemer heb je meestal geen grote financiële draagkracht. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering weet een opdrachtgever dat schades waarvoor je aansprakelijk bent ook vergoed worden. Ook als je die niet zelf kunt betalen.

 

Waar moet ik op letten bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Voor het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft een verzekeraar informatie over je bedrijf nodig. Het belangrijkste is om duidelijk te zijn over wat je precies doet met je bedrijf. Een heldere omschrijving van je beroep of werkzaamheden voorkomt discussie achteraf. Zorg dat die omschrijving goed aansluit bij wat je doet. Hou daarbij ook rekening met werkzaamheden die je wellicht niet dagelijks doet, maar wel regelmatig. Vergeet ook niet om rekening te houden met anderen die voor je bedrijf werken. Huur je wel eens personeel in? Werk je als onderaannemer of huur je die juist zelf in? Voor een verzekeraar is al die informatie erg belangrijk. En jij wil dat als ondernemer natuurlijk ook goed geregeld hebben. Bij een eventuele schade voorkom je dan de discussie of iets verzekerd is of niet.

 

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Het belangrijkste bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is het verzekerd bedrag. Een verzekerd bedrag op deze verzekering geeft de maximale schadevergoeding aan. Vaak heb je de keuze tussen een verzekerd bedrag van € 1.250.000,- en € 2.500.000,-. Welk verzekerd bedrag je kiest, hangt vooral af van schade die je kunt verwachten. Maar als een opdrachtgever of klant een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht, geldt vaak ook een minimaal verzekerd bedrag. Kijk daar dus eerst naar.

 

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je al afsluiten vanaf ongeveer € 120,- per jaar. Maar wil je een uitgebreidere verzekering? Of een hoger verzekerd bedrag? Dan wordt de premie soms snel hoger. Lees hier meer over de kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Hoe kies ik de juiste verzekering?

Voor je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, is het verstandig om verschillende verzekeringen te vergelijken. Je kunt dat uiteraard zelf doen. Zet je wensen en eisen op een rijtje en vergelijk het aanbod van verschillende verzekeraars. Bepaal ook wat je belangrijk vindt: een ruime dekking, een laag eigen risico of juist de laagste premie. Toch is het soms moeilijk om een goede keuze te maken. Een adviseur kan je daarom helpen met het inventariseren van je risico’s en het kiezen van een passende verzekeringsoplossing.

 

Denk ook niet alleen aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarmee is alleen schade aan spullen van iemand anders of aan iemand anders (letselschade) verzekerd. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je ook schade door een verkeerd advies bijvoorbeeld verzekeren. Heb je personeel? Denk dan ook aan je aansprakelijkheid als werkgever.

 

Ben je nog niet overtuigd?

Verzekeringen en het afsluiten daarvan staan wellicht niet bovenaan je lijstje. En als niemand je verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten helemaal niet. Toch is het goed om erover na te denken. En twijfel je nog steeds? Vraag dan eens aan andere ondernemers hoe zij hun verzekeringen geregeld hebben. En praat ook met een adviseur over je bezwaren.