AVB, wat is dat?

|

Een afkorting gebruik is vaak handig. Zeker als je schrijft is het makkelijk om in een paar letters weer te geven wat je bedoelt. In het dagelijks leven zijn afkortingen niet meer weg te denken. Helaas verstaat niet iedereen altijd hetzelfde onder een bepaalde afkorting. Dat geldt ook voor een verzekering. Wat is bijvoorbeeld een AVB? En staat BAV bijvoorbeeld voor een bedrijfs- of juist een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Blog

Verschillende afkortingen voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen

Omdat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, of aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, een vrij lange tekst is, wordt dit vaak afgekort tot AVB. Dat staat voor aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Met al deze namen bedoelen we dus hetzelfde: de verzekering als je aansprakelijk bent voor schade aan spullen van iemand anders. Of aan iemand anders, bijvoorbeeld letselschade. Er zijn nog meer aansprakelijkheidsverzekeringen voor je bedrijf die elk hun eigen afkorting hebben. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering korten we vaak af tot BAV. Ook de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering heeft een afkorting: D&O. Deze afkorting komt niet direct van de Nederlandse benaming, maar juist van de Engelse: Directors & Officers.

 

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB): voor schade aan spullen en mensen

Een van de belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf is de AVB. Deze verzekering is meestal niet verplicht. Toch is het handig om deze verzekering af te sluiten. Als je aan het werk bent, kun je altijd schade aan anderen veroorzaken. Of aan hun spullen. Vaak zal dat qua kosten meevallen, maar bij een letselschade kan het al snel om grote bedragen gaan. Deze verzekering is alleen voor schade van of aan anderen, niet voor de schade die je zelf hebt.

 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV): voor schade door een verkeerd advies

Een AVB is alleen voor schade aan spullen van anderen of aan anderen zelf. Soms bestaat een schade alleen uit kosten. Bijvoorbeeld omdat je als belastingadviseur een verkeerde berekening hebt gemaakt bij een aangifte. Dit zijn beroepsfouten. En de financiële schade die hierdoor kan ontstaan, verzeker je met een BAV: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is vaak wel verplicht voor bepaalde beroepen, of als je bent aangesloten bij een branchevereniging.

 

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (D&O): voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders

Bij een bestuurder denk je wellicht niet meteen aan je eigen situatie, maar aan een bestuurder van een groot bedrijf. Toch ben je dat ook al als je in het bestuur van de Vereniging van Eigenaren van je appartement zit. En in die functie draag je een bepaalde verantwoordelijkheid. Elk besluit dat je neemt kan vervelende gevolgen hebben. En soms kun je daarvoor persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, zodat je zelf de schade moet betalen. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering sluit je af als je een bestuursfunctie hebt, of bijvoorbeeld als commissaris of toezichthouder.