6 tips voor een ontspannen afsluiting van je werkdag

|

De werkdag zit er weer op. De telefoon bleef constant rinkelen, je mailbox is nog altijd niet leeg en het lijkt erop alsof je to-do list alleen maar langer is geworden. Dit zorgt ervoor dat je hoofd op het einde van de werkdag eigenlijk nog helemaal vol zit met alles wat je vandaag niet af hebt gekregen en waar je dus morgen weer mee verder moet. Maar de vrije uurtjes na het werk zijn natuurlijk niet bedoeld voor dit gepieker.

Blog

Toch gaat voor bijna de helft van de ondernemers ondernemen voor vrije tijd. Bij twee op de drie ondernemers lijdt de privésituatie zelfs weleens onder het ondernemerschap. Daarom is het belangrijk om het werk niet mee ‘naar huis’ te nemen, maar te beseffen dat er morgen weer een werkdag is. Alleen zo kun je je van je werk afsluiten en jezelf weer opladen voor de volgende dag. ‘Makkelijker gezegd dan gedaan’, denk je misschien, en dat is ook zo. Daarom geven wij zes tips om een drukke werkdag op een ontspannen manier af te sluiten.

1. Werk je to-do list bij

Pak je to-do list er nog eens bij en kijk naar wat je vandaag allemaal af hebt gekregen. Hoe is je dag verlopen? Pak daarna de agenda voor volgende dag erbij en stel op basis hiervan een nieuwe to-do list samen. Het kan soms zijn dat het door alle drukte in je hoofd lijkt alsof er nog enorm veel moet gebeuren, terwijl het zomaar mee kan vallen als je het uitschrijft. Door alle taken op een rijtje te zetten, haal je de chaos uit je hoofd en kun je met een rustiger gevoel naar huis.

2. Maak je bureau leeg

3 notitieboekjes, 2 mokken, 5 pennen, stapels papier. Na een drukke werkdag kan je bureau er makkelijk uitzien als een slagveld. Ruim dit op voordat je afsluit. Niks is zo fijn als morgen weer aan een fijn opgeruimde werkplek te beginnen.

3. Leg je laptop en zakelijke telefoon op het werk 

Een gemiddelde werkdag telt maar een standaard aantal uren. Buiten die uren is het als zelfstandig ondernemer misschien verleidelijk om hier nog wat extra uurtjes aan te plakken, maar daar is deze vrije tijd natuurlijk niet voor bedoeld. Sterker nog: je zet je sociale fitheid hiermee op het spel. Leg daarom die laptop maar aan de kant. Heb je je zakelijke mail op je persoonlijke mobiele telefoon staan? Zet dan de notificaties uit. Dat er na werktijd nog gemaild wordt, hoeft niet te betekenen dat je er ook meteen mee aan de slag moet.

4. Fiets of wandel naar huis

Niks is zo lekker als een frisse neus halen na werktijd. Al helemaal als je de hele dag binnen hebt gezeten. Laat je gedachten afdwalen en concentreer je op het gefluit van vogels en het waaien van de wind in plaats van aan je to-do list voor morgen.

5. Zet muziek op

In combinatie met het vorige puntje is dit een perfecte manier om je werk, letterlijk en figuurlijk, achter je te laten. Kies muziek waar jij bij kunt ontspannen, of het nu hardstyle of klassieke muziek is, en concentreer je hierop. Luister naar de teksten en vergeet hierbij even alles om je heen.

6. Schrijf dingen die nog in je opkomen meteen van je af

Soms schieten de beste ideeën je te binnen terwijl je juist niet met je werk bezig bent. Heel fijn natuurlijk, maar dan hoef je nog niet per direct een uitgebreid plan van aanpak te schrijven. Leg in plaats daarvan een notitieblokje op een vaste plek en noteer daar je ingeving zodat je er de volgende dag mee aan de slag kunt.

Door een dagelijkse afsluitende routine in het leven te roepen, werk je als het ware automatisch toe naar een aantal ontspannen vrije uren zónder werk. Het zal misschien als zelfstandig ondernemer in het begin nog wat onwennig aanvoelen. Toch is het belangrijk om op een gezonde manier te ondernemen door een balans te vinden tussen werk en privé en tussen inspanning en ontspanning. Alleen dan kun je dag na dag door blijven gaan.

Wil je je verzekeren van continuïteit zodat jij er dag na dag tegenaan kunt blijven gaan? Sluit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Lees meer over onze AOV.