Warning: You are using an outdated Browser, Please switch to a more modern browser such as Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Sinds 1 januari 2021 geldt er een registratieplicht voor alle bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. In de conversieperiode, van 1 januari tot en met 31 december 2021, kunnen bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring van de RDW worden geregistreerd. Na de conversieperiode is een keuring voor registratie verplicht en zijn de kosten van registratie hoger. Rijdt het voertuig harder dan 25 km per uur? Dan is men ook verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren. Mogelijk dat u relaties in uw portefeuille hebt waar deze registratieplicht van toepassing is. Attendeer uw relatie hierop.

Heeft uw relatie zijn (land)bouwvoertuig geregistreerd? Geef dan het kenteken aan ons door. De voertuigen moeten namelijk ook bij de RDW als WA-verzekerd worden aangemeld.

Alle (land)bouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen, en combines, die de openbare weg op gaan moeten vanaf 1 januari 2021 worden geregistreerd. Voor (land)bouwvoertuigen die sneller willen rijden dan 25 km per uur en/of een ontheffing nodig hebben geldt dat naast de registratie ook direct een kentekenplaat verplicht is. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle (land)bouwvoertuigen een kentekenplaat voeren.

Gebeurt de registratie binnen de conversieperiode van 1 januari tot en met 31 december 2021? Dan is een RDW-keuring of schouw niet nodig. Het gaat dan puur om een administratieve registratie, waarmee beperkte kosten gemoeid zijn. Voert uw relatie de registratie na 31 december 2021 uit? Dan is een RDW-keuring of schouw nodig. Dit kost meer tijd en geld. Het is dus handig om uw relaties die dit soort voertuigen gebruiken op deze nieuwe registratieplicht te wijzen.

Alle nieuwe landbouwvoertuigen die na 1 januari 2021 worden verkocht zijn bij aflevering bij de RDW geregistreerd en hebben een kentekenplaat.

De invoering van registratie- en kentekenplicht komt van de Europese eis om een APK te verplichten voor trekkers / voertuigen op wielen met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 km per uur. Met invoering van de registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen komt Nederland aan deze Europese eis tegemoet.

Naast invoering van de registratie- en kentekenplaatplicht van (land)bouwvoertuigen, geldt sinds 1 januari een hogere maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen. De maximumsnelheid is verhoogd van 25 naar 40 km per uur. Ook krijgen de (land)bouwvoertuigen met deze nieuwe regeling meer toegang tot N-wegen en rondwegen, waardoor een snellere en veiligere verplaatsing van de voertuigen mogelijk wordt.

De verplichting geldt voor alle (land)bouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen, en combines, die de openbare weg op gaan. Onder een openbare weg valt bijvoorbeeld ook een fabriek, groothandel of een bedrijfsterrein waar derden (bijvoorbeeld voetgangers) kunnen komen.

Uw relatie kan zijn (land)bouwvoertuigen registreren via de registratiewebsite van de RDW. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvangt uw relatie een kentekenbewijs. Daarmee kan uw relatie een kentekenplaat aanvragen.
Er geldt een aantal uitzonderingen voor de registratieplicht. Zo hoeven (land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden, niet geregistreerd te worden. Toch kan het registreren van de uitgezonderde voertuigen de moeite waard zijn: het kan een duurdere schouw of keuring voorkomen, mocht het voertuig toch de openbare weg op gaan. Daarnaast geldt vanaf 2025 een kentekenplaatplicht voor alle (land)bouwvoertuigen. Via de keuzehulp op de website van de RDW kan uw relatie eenvoudig controleren of zijn voertuig geregistreerd moet worden.

Heeft uw relatie zijn (land)bouwvoertuig geregistreerd? Geef dan het kenteken aan ons door. De voertuigen moeten namelijk ook bij de RDW als WA-verzekerd worden aangemeld. U kunt het kenteken via de mkb-portal www.allianzbedrijven.nl als wijziging op de bestaande verzekering doorgeven. Zie ook deze instructievideo. Gaat het om grote aantal voertuigen? Dan kunt ook deze ook per e-mail via [email protected] aan ons doorgeven.

Gaat het om nieuw te verzekeren voertuigen? Dan kunt u direct bij de aanvraag het kenteken van het te verzekeren (land)bouwvoertuig in de portal invoeren.

Meer informatie over de invoering van de registratieplicht en de eventueel bijbehorende kentekenplicht vindt u op deze website van de RDW. 
!-- Google Tag Manager (noscript) -->